Acasă Externe Agenda Europeana Comisia Europeană recomandă vaccinarea animalelor, crescătorii de animale nu vor să se...

Comisia Europeană recomandă vaccinarea animalelor, crescătorii de animale nu vor să se precipiteze

DISTRIBUIȚI

132992 – 24112014  – În urma discuţiilor purtate cu crescătorii de animale, Autoritatea Sanitar-Veterinară (ANSVSA) a anunţat că va lua o decizie curând, urmând să ţină cont şi de propunerile industriei, care sunt extrem de diferite, unii susţinând vaccinarea voluntară, iar alţii diferenţiată, în funcţie de animal, de destinaţia acestuia şi de vârstă.

În timp ce unii reprezentanţi ai asociaţiilor şi federaţiilor crescătorilor de animale au cerut să se ţină sub control boala „limbii albastre” prin aplicarea măsurilor de profilaxie nespecifică şi a celor de biosecuritate, fără vaccinare, având în vedere că acest demers ar afecta şi mai mult industria de profil din cauza interdicţiei de a transporta animale vii încă trei ani de la momentul vaccinării, alţii consideră că s-ar impune aplicarea unui program de vaccinare pentru minim 80% din rumegătoarele de pe teritoriul ţării, precizează Curierul National.

Alte organizaţii profesionale susţin vaccinarea animalelor din exploataţiile nonprofesionale din jurul exploataţiilor comerciale, dar şi vaccinarea voluntară, la solicitare, în exploataţiile profesionale, cele mai critice asociaţii şi federaţii indicând vaccinarea diferenţiată, în funcţie de animal şi destinaţia lui, corelată cu măsuri de  profilaxie generală sau doar vaccinarea animalelor adulte, precum şi elaborarea unei strategii coerente de vaccinare, pe un termen adecvat, în colaborare cu ţările vecine.

S-a stabilit ca propunerile privind strategia de control a bolii limbii albastre în România şi a strategiei de vaccinare să fie transmise oficial ANSVSA de către participanţii la întrunire, în termen de o săptămână”, a informat autoritatea.

Conducerea ANSVSA a convocat joi o şedinţă a Consiliului Consultativ al Autorităţii, pentru a analiza oportunitatea demarării la nivel naţional a vaccinării animalelor receptive împotriva bolii limbii albastre.

În cadrul întâlnirii, ”s-a supus atenţiei participanţilor şi recomandarea Comisiei Europene, aceea de a vaccina, recomandare făcută cu prilejul întâlnirii ţărilor balcanice având ca scop elaborarea unor strategii unitare la nivel regional în ce priveşte controlul bolii, care a avut loc în data de 6 noiembrie, la solicitarea Comisiei Europene”. „De asemenea, cei prezenţi au fost informaţi şi despre cele 92 de exploataţii profesionale care şi-au exprimat intenţia de a aplica vaccinarea voluntară”, a menţionat autoritatea.

Concluziile Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, reuniţi în şedinţa din data de 18 noiembrie, au recomandat vaccinarea ca instrument important de control şi eradicare a bolii, deşi aceasta necesită eforturi financiare importante.

În opinia specialiştilor, scopul vaccinării este scăderea circulaţiei virale şi ridicarea restricţiilor impuse mişcării rumegătoarelor.

Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), declara în urmă cu două săptămâni pentru Curierul Naţional că vaccinarea bovinelor împotriva bolii limbii albastre ar afecta şi mai mult industria de profil din cauza interdicţiei de a transporta animalele vii încă trei ani de la momentul vaccinării.

Nicio ţară din jurul nostru nu a vaccinat animalele împotriva bolii limbii albastre. Nici Bulgaria şi nici Ungaria. Nici măcar statele medite¬raneene, unde este exces de umiditate, ceea ce favorizează înmulţirea insectelor, nu au fost de acord cu vac¬cinul, preferând eradicarea populaţiei de insecte care răspândeşte boala. Niciun stat european nu a fost de acord cu vaccinul. Germania, spre exemplu, a primit 1 mil. euro de la UE pentru eradicarea populaţiei de insecte. Ca atare, noi de ce am face-o? În plus, Bluetongue este o boală sezonieră, care durează 2 – 3 luni şi care poate apărea o dată la 20 de ani. Sunt necesare măsuri de control al focarelor, care, din fericire, nu au atins nicio fermă mare, şi măsuri de eradicare. La noi incidenţa bolii este mică. Nu este nevoie de vaccin. Pentru o perioadă de 3 luni pe an este suficient un program de dezinsecţie bine pus la punct. În cazul vaccinării însă, se impune supravegherea animalelor timp de trei ani, perioadă în care acestea nu pot fi transportate. Şi atunci despre ce vorbim? Nu trebuie să ne precipităm şi să luăm decizii care ne pot costa destul de mult”, a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federa¬ţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.