Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul European solicită combaterea reticenței față de vaccinare și a unei cooperări...

Consiliul European solicită combaterea reticenței față de vaccinare și a unei cooperări mai strânse la nivelul UE

DISTRIBUIȚI

  167368 – 10122022 – Miniștrii sănătății din UE au aprobat un set de Concluzii ale Consiliului privind vaccinarea ca unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire a bolilor și de îmbunătățire a sănătății publice. Acestea subliniază că statele membre ar putea beneficia de pe urma unei abordări și mai coordonate la nivelul UE pentru prevenirea și limitarea răspândirii epidemiilor și a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Concluziile se concentrează asupra a două domenii de acțiune: combaterea reticenței față de vaccinare și pregătirea pentru provocările viitoare prin cooperarea UE.

“Vaccinurile funcționează. Ele previn nenumărate cazuri de boală și salvează milioane de vieți în fiecare an. Atunci când țările UE colaborează mai mult – pentru a spori încrederea cetățenilor sau pentru a accelera dezvoltarea vaccinurilor – cetățenii și sistemele de sănătate publică vor avea mai mult de câștigat”, a declarant Vlastimil Válek, viceprim-ministru și ministrul sănătății al Cehiei

Lecțiile desprinse în urma pandemiei de COVID-19

Concluziile evidențiază nevoia de a învăța din pandemia de COVID-19, spre a fi mai bine pregătiți pentru viitoarele crize de sănătate publică. În timpul pandemiei, UE a elaborat o serie de soluții și instrumente care pot fi benefice în combaterea bolilor prevenibile prin vaccinare. Digitalizarea, constând în colectarea și schimbul de date la nivelul UE și instituirea certificatului digital al UE privind COVID, și cooperarea în ceea ce privește achizițiile publice, achiziționarea și distribuirea vaccinurilor la nivelul UE au reprezentat etape importante în materie de sănătate publică.

Pandemia de COVID-19 a evidențiat, de asemenea, gravitatea și amploarea problemelor legate de reticența față de vaccinare.

Riscul prezentat de dezinformare și de informarea greșită

Pandemia de COVID-19 a demonstrat care sunt amenințările și provocările pe care informarea greșită și dezinformarea le prezintă pentru societate. Pentru a contracara riscurile pentru sănătatea umană, pentru sistemele de sănătate și pentru gestionarea eficace a crizelor care decurg de aici, concluziile invită:

  • Comisia să instituie un forum de experți privind reticența față de vaccinare
  • Comisia să consolideze coordonarea dintre politicile UE privind vaccinarea și cele privind combaterea dezinformării
  • statele membre și Comisia să dezvolte oportunități de formare pentru a le permite profesioniștilor din domeniul sănătății să se familiarizeze mai mult cu tehnicile și instrumentele de combatere a informării greșite și a dezinformării în materie de vaccinuri

Consolidarea cooperării UE

În ceea ce privește consolidarea cooperării UE, concluziile propun acțiuni suplimentare, cum ar fi:

  • explorarea valorii adăugate și a posibilităților de depășire a barierelor juridice și tehnice din calea interoperabilității sistemelor (sub-)naționale de informații privind imunizarea
  • dezvoltarea schimbului de informații cu privire la posibilele surplusuri și deficite de vaccinuri esențiale, ceea ce ar permite o posibilă revânzare sau donare între statele membre
  • utilizarea posibilității de achiziționare în comun de vaccinuri

Pandemia a declanșat o serie de acțiuni importante la nivelul UE. Un exemplu este crearea Autorității pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) pentru a îmbunătăți pregătirea și răspunsul la amenințările transfrontaliere grave în domeniul contramăsurilor medicale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), între 3,5 și 5 milioane de decese sunt prevenite anual datorită vaccinării. Se evită totodată mult mai multe cazuri de boală, reducându-se astfel povara asupra sistemelor de sănătate. Variola a fost chiar eradicată complet.

Cu toate acestea, ratele de vaccinare în multe regiuni din UE scad mult sub nivelurile recomandate. Bolile infecțioase se pot întoarce cu ușurință în astfel de circumstanțe. Un exemplu în acest sens este epidemia de rujeolă care a izbucnit în ultimii ani într-o serie de țări europene.

OMS consideră chiar că reticența față de vaccinare se numără printre cele mai mari 10 amenințări la adresa sănătății la nivel mondial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.