Acasă Externe Agenda Europeana CNA, scrisoare deschisă către ambasadoarea Austriei în România

CNA, scrisoare deschisă către ambasadoarea Austriei în România

”Îndepărtarea jurnaliștilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice” * ”Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente și respectă dreptul la corecta informare a cetățenilor români”

DISTRIBUIȚI

167367 – 09122022 – Consiliul Național al Audiovizualului, garantul interesului public şi unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale din România, a cărui misiune este asigurarea unui climat bazat pe liberă exprimare şi responsabilitate faţă de public, a transmis o scrisoare deschisă ambasadoarei Austriei în România, Adelheid Folie, prin care transmite dezaprobarea față de comportamentul ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, față de jurnaliștii români prezenți la Bruxelles, la ședința Consiliului pentru Afaceri Interne și Justiție.

Redăm integral scrisoarea semnată de membrii CNA:

Excelența Voastră, doamnă Ambasador, 

În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale și de for care veghează la respectarea dreptului la liberă exprimare, Consiliul Național al Audiovizualului își manifestă dezaprobarea față de modul în care jurnaliștii români au fost ținuți la distanță, cu ajutorul bodyguarzilor, de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, în contextul în care, în proximitate, acesta acorda interviuri altor jurnaliști.

Imaginile pe care întreaga Europă le-a putut vedea ieri, 8 decembrie 2022, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol. 

Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcții publice.

Îndepărtarea jurnaliștilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanță cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români. 

Misiunea Consiliului Național al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe liberă exprimare şi responsabilitate faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetățenii români au dreptul de a fi informați și nu ignorați.   

Membrii Consiliului își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii acreditați la Bruxelles și speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie și unul singular.

Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente și respectă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.

CONSILUL NAȚIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

Nicolaie Bălașa – Sorescu, Vicepreședinte

Orsolya-Eva Borsos, membru CNA

Oana Simona Dincă, membru CNA

Maria Monica Gubernat, membru CNA

Cristina Ancuța Pocora, membru CNA

Dorina Rusu, membru CNA

Ramona Elena Sorescu, membru CNA

Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA

Ionel Palăr, membru CNA

Răsvan Popescu, membru CNA

Mircea Toma, membru CNA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.