Acasă Externe Agenda Europeana Consiliul European își actualizează recomandarea privind screeningul pentru depistarea cancerului

Consiliul European își actualizează recomandarea privind screeningul pentru depistarea cancerului

DISTRIBUIȚI

 167366 – 09122022 – Consiliul European propune o nouă recomandare privind screeningul pentru depistarea cancerului pentru a reduce mortalitatea cancerului și incidența cancerelor invazive. Cancerul este o boală importantă și o cauză majoră de deces în întreaga Europă. În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din Uniune au fost diagnosticate cu cancer.

”Cancerul este un flagel îngrozitor, dar nu trebuie să ne pierdem speranța de a-l combate. Programele de screening pentru depistarea cancerului într-un stadiu incipient, chiar înainte de apariția simptomelor, pot fi un instrument eficace pentru a oferi cel mai bun tratament disponibil”, declară Vlastimil Válek, viceprim-ministru ceh și ministrul sănătății

Screeningul pentru cancerul pulmonar, de prostată și gastric

Întrucât recomandarea anterioară din 2003 privind screeningul pentru depistarea cancerului era limitată la cancerul de sân, de col uterin și colorectal, statele membre au convenit să extindă sfera de aplicare:

Cancerul pulmonar: țările ar trebui să analizeze fezabilitatea și eficacitatea screeningului prin utilizarea tomografiei computerizate cu doză redusă de iradiere. Ar trebui să se acorde o atenție specială identificării și abordării profilurilor cu risc ridicat.

Cancerul de prostată: având în vedere stadiul actual al cunoștințelor și numărul semnificativ de screeninguri oportuniste, țările ar trebui să evalueze fezabilitatea și eficacitatea punerii în aplicare a unor programe organizate.

Cancerul gastric: țările și regiunile care au o incidență mare a cancerului gastric și rate mari ale mortalității ar trebui să aibă în vedere strategii de screening.

În ceea ce privește cancerul de col uterin, recomandarea prevede că statele membre ar trebui să aibă în vedere adaptarea vârstelor și a intervalelor la riscul individual, pe baza istoricului vaccinării persoanelor împotriva papilomavirusului uman (HPV). HPV poate cauza cancer de col uterin (și de altă natură).

În ceea ce privește cancerul de sân, recomandarea Consiliului sugerează o limită de vârstă mai scăzută, de 45 de ani, și o limită superioară de vârstă de 74 de ani (pe lângă screeningul recomandat pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, cu mamografie).

Axarea pe implementare

Întrucât screeningul pentru depistarea cancerului este doar un element, Consiliul recomandă, de asemenea, să se asigure proceduri de diagnosticare adecvate, oportune și complementare, precum și tratamente pentru persoanele cu un test de screening pozitiv. Ar trebui, de asemenea, să se ia în considerare resursele umane și financiare și capacitățile de asistență medicală atunci când se desfășoară programe de screening pentru depistarea cancerului.

Acest accent pe fezabilitatea punerii în aplicare a programelor de screening pentru depistarea cancerului vine în contextul pandemiei de COVID-19, care a perturbat programele de prevenție și de promovare a sănătății și a avut un impact negativ asupra accesului la diagnosticarea timpurie și la tratamentul cancerului.

Beneficii și dezavantaje ale screeningului

Screeningul permite depistarea cancerelor într-un stadiu timpuriu sau, posibil, chiar înainte să apară sau să devină invazive. Unele leziuni pot fi apoi tratate mai eficient, cu o șansă mai mare de vindecare a pacienților.

Există însă și limitări inerente, care pot avea efecte negative asupra populației supuse screeningului. Printre aceste limitări se numără rezultatele fals pozitive sau fals negative, supradiagnosticarea și supratratamentul ulterior, precum și riscuri care decurg din metodele de screening și de testare.

„Planul european de combatere a cancerului” din 3 februarie 2021 a anunțat sprijinirea statelor membre să asigure faptul că, până în 2025, se va oferi posibilitatea de efectuare a unui screening unui procent de 90 % din populația UE eligibilă pentru screening vizând depistarea cancerului de sân, de col uterin și colorectal. Planul a anunțat, de asemenea, revizuirea recomandării Consiliului din 2003 privind screeningul pentru depistarea cancerului.

Pe baza avizului științific emis de Grupul consilierilor științifici principali din cadrul Comisiei, aceasta a prezentat, la 20 septembrie 2022, o propunere referitoare la o nouă recomandare privind screeningul pentru depistarea cancerului.

Pe baza informațiilor furnizate de statele membre, Comisia va prezenta un raport privind punerea în aplicare a programelor de screening pentru depistarea cancerului, cel târziu la sfârșitul celui de al patrulea an de la data adoptării acestei recomandări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.