Acasă Social Sanatate Ministrul Sănătății: Vaccinarea este un drept, nu o obligaţie

Ministrul Sănătății: Vaccinarea este un drept, nu o obligaţie

DISTRIBUIȚI
foto:hotnews.ro

 170452 – 08112023 – Prezent în Parlament, la „Ora Guvernului”, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reamintit că vaccinarea este un drept, nu o obligaţie și că Strategia Naţională de Vaccinare nu are nimic de a face cu obligativitatea imunizării.

„Strategia Naţională pentru Vaccinare aprobată prin Hotărârea Guvernului României este o componentă a Strategiei Naţionale de Sănătate. (…) Vaccinarea reprezintă un drept şi nu reprezintă o obligaţie. Tot ceea ce este conţinut în această strategie se referă la dreptul mamelor din România de a fi informate corect, de a se vaccina, iar autorităţile, instituţiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri. (…) Conţinutul acestei strategii nu are nimic de a face cu obligativitatea vaccinării, dimpotrivă, dreptul fiecărui cetăţean în ceea ce priveşte opţiunea sa este respectat. Ceea ce noi suntem responsabili este să informăm corect prin intermediul profesioniştilor din sistemul de sănătate şi opţiunea este a cetăţeanului şi a părintelui. Cred că toţi avem o responsabilitate să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii. Rujeola şi pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, în ultimii 12 ani, în România acoperirea vaccinală a scăzut de la peste 90% la aproximativ 80%.

El a precizat că toate cele 27 de obiective care au fost incluse iniţial pe lista aprobată de Guvern vor fi construite: „Spitalele în acest moment se construiesc în România. (…) Primele investiţii vor fi finalizate peste 2 ani, peste 4 ani sau peste 5 ani, dacă discutăm despre spitale regionale. (…) Nu a fost niciun fel de pierdere cauzată de Ministerul Sănătăţii. A fost o decizie a Comisiei Europene de a reduce finanţarea pentru ţara noastră.”

În opinia sa, Planul Naţional de Combatere a Cancerului nu se poate realiza decât cu specialiştii în oncologie şi din toate domeniile conexe acestui domeniu: „Ne preocupăm foarte clar de realizarea acestui plan. (…) L-am operaţionalizat şi am oferit acces la servicii şi medicamente pacienţilor din România.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.