Acasă Social Sanatate Din nou despre scăderea ratei de vaccinare

Din nou despre scăderea ratei de vaccinare

DISTRIBUIȚI

171234 – 09022024 –  Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit în cadrul unei dezbateri organizate de DC News Media Group, din nou, despre reducerea ratei de vaccinare în România.

”2008 a fost anul în care a început o scădere progresivă a acoperirii vaccinale cu celelalte produse care se administrau copiilor în mod obişnuit. Trendul acesta descrescător s-a păstrat. Dacă în acea perioadă aveam o acoperire de peste 90% la marea majoritate a vaccinurilor, ulterior aceasta a scăzut încet, încet. Ne aflăm în jurul cifrei de 80% în momentul de faţă, iar dacă discutăm despre vaccinul reubeolă-rujeolă-oreion doza a doua se administrează doar în proporţie de puţin peste 60%. Este clar că eşecul campaniei din 2008 a produs această neîncredere, ulterior au fost şi alte incidente, alte situaţii – vaccinarea COVID şi acolo a fost o parte de informare care a lipsit”, a declarat Rafila, în cadrul unei dezbateri organizate de DC News Media Group.

”Creşterea acoperirii vaccinale se poate face doar printr-o campanie continuă de informare, pentru că prevenirea infecţiei cu HPV duce practic la eliminarea cancerului de col uterin, iar România se găseşte pe primele locuri din UE atât la morbiditate, cât şi la mortalitate. Ea trebuie cuplată şi cu screeningul. Lucrăm la acest screening care să protejeze cât mai bine femeile din România”, a susţinut ministrul.

În opinia sa, s-ar putea extinde vaccinarea în farmacii, însă acest lucru trebuie să se facă treptat, după creşterea pregătirii profesionale a farmaciştilor în domeniul vaccinologiei.

”Avem declanşată această campanie de vaccinare în farmacii, deocamdată pentru vaccinul gripal. Sunt farmacişti care urmează şi termină cursuri de instruire în domeniul vaccinologiei făcute de colegii de la catedrele de epidemiologie. Sigur, la un moment dat, putem să ne gândim şi la o astfel de oportunitate, dar trebuie introdusă progresiv. Cred că extinderea vaccinării gripale în farmacii la nivel naţional, cât mai multe farmacii incluse în acest proiect şi, ulterior, alte tipuri de vaccinuri ar fi un parcurs raţional pe măsură ce creşte şi pregătirea profesională a farmaciştilor în domeniul vaccinologiei”, a explicat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.