Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Se cere accesul pacienţilor şi al rudelor desemnate la foaia medicală...

Bucureşti: Se cere accesul pacienţilor şi al rudelor desemnate la foaia medicală de observaţie

DISTRIBUIȚI

133597 –  17122014 –  Persoane fizice şi reprezentanţii a numeroase ONG-uri, inclusiv ale pacienţilor, solicită Ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, completarea de urgenţă a normelor de aplicare a Legii privind drepturile pacienților. Aceste norme trebuie să expliciteze dreptul prevăzut de lege prin care pacienţii pot să delege către un membru al familiei lor accesul la informaţiile cu un caracter personal privind starea lor de sănătate, oglindite în foaia de observaţie pe perioada internării.

17 organizații non-guvernamentale și 150 de persoane fizice, medici sau pacienți, au solicitat marţi punerea în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii a unui proiect de modificare a normelor de aplicare a Legii privind drepturile pacienţilor, prin care, la internarea în spital să se solicite persoanelor în cauză optarea pentru a interzice accesul unor terţe persoane la datele cu un caracter personal privind starea de sănătate sau din contră, să desemneze un aparţinător care să capete acest drept pe perioada internării, potrivit unui comunicat al Alianţei pentru o Românie Curată.

„Art. 22. din Legea 36/2003 prevede că  Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. Deşi au trecut 11 ani de la adoptarea Legii menţionate, autorităţile sanitare s-au opus materializării  în normele de aplicare a modalităţii în care se poate exercita acest drept, transformându-l  în literă moartă. Ca urmare, s-au raportat multiple cazuri suspicionate de malpractice, în care aparţinătorii  au fost refuzaţi, inclusiv în instanţă, deoarece ruda lor decedată nu şi-a exercitat acest drept înainte de deces.  În opinia noastră, interdicţia accesului aparţinătorilor la datele de sănătate din foaia de observaţie, prin absenţa unei metodologii prevăzute de un act normativ,  afectează buna comunicare între medic şi pacienţi şi crează premisele pentru suspiciuni care altfel ar putea fi lesne înlăturate. În prezent, corectitudinea actelor medicale şi a înscrierii datelor privind starea de sănătate a pacienţilor a scăpat de sub supravegherea oricăror autorităţi medicale. Într-adevăr, aceste date înscrise în foile de observaţie (FO) nu sunt în prezent verificate nici de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, nici de cei ai Caselor de Asigurări sau ai Colegiului Medicilor, stare de lucruri care nu poate fi considerată a fi normală.  Considerăm că prin materializarea dreptului de a permite accesului unui aparţinător la datele înscrise în FO se va crea şi posibilitatea de a avea un minim control asupra corectitudinii acestora tocmai din partea beneficiarului de drept – pacientul sau din partea familiei acestuia. Este pentru a treia oară (în decursul ultimilor 2 ani) când înaintăm aceiaşi propunere de act normativ către Ministerul Sănătăţii, toate trei în mandatul premierului Ponta.  De această dată, demersul este susţinut de un număr semnificativ de organizaţii neguvernamentale, inclusiv reprezentante ale pacienţilor, care sprijină adoptarea acestui act. Drept urmare, solicităm Ministerului Sănătăţii să iasă din inacţiune față de cererea noastră şi să aibă o poziţie constructivă, legală şi democratică prin adoptarea acestei modificări, după perioada de dezbatere publică impusă de lege. Considerăm că împiedicarea exercitării unui drept fundamental al pacienţilor este şi de competenţa Avocatului Poporului care are, astfel, ocazia de a-şi manifesta menirea legală, de apărător al intereselor cetăţenilor în faţa autorităţilor. O sesizare cu acest obiect a fost adresată domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului,  în speranţa adoptării unei atitudini prompte şi tranşante”, se arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.