Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Organizarea votului în străinatate pe agenda consultărilor dintre Iohannis şi partidele...

Bucureşti: Organizarea votului în străinatate pe agenda consultărilor dintre Iohannis şi partidele reprezentate în Parlament

DISTRIBUIȚI

134332 – 28012015 – Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele parlamentare, pentru consultări, pentru a doua oară de la preluarea mandatului. Prima delegație primită în această dimineață a fost cea a PSD, condusă de liderul formațiunii, Victor Ponta, alături de care s-au aflat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ioan Chelaru.

Suntem de acord şi dorim ca, în cursul sesiunii parlamentare, să repornim comisia de modificare a legilor electorale şi pe cea a revizuirii Constituţiei. Am propus ca organizarea votului din diaspora să intre în atribuţiile Autorităţii Electorale Permanente. Am propus ca soluţie pe termen lung pentru rezolvarea problemelor din diaspora întocmirea unui registru electoral al românilor care trăiesc în afara graniţelor„, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, la finalul consultărilor cu preşedintele Iohannis.

Poziţia PSD, din câte ştiu şi a PNL, şi a UDMR, este aceea de a păstra Parlament bicameral. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari„, a mai spus Ponta.

A doua delegație cu care președintele Iohannis a discutat priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare a fost cea a PNL. Pe agendă s-au aflat şi organizarea votului în străinatate, dar şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.

În cee ace privește organizarea alegerilor din afara granițelor, co-președintele PNL Vasile Blaga a vorbit despre propunerile liberalilor de a introduce a serie de reguli care să elimine posibilitatea votului multiplu.

Liberalii susțin organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, iar în ceea ce privește alegerile generale – pentru două camera ale Legislativului, dar și pentru un sistem de vot mixt.

În ceea ce privește finanțarea partidelor, Vasile Blaga a vorbit despre transparentizarea totală a finanțării partidelor și pentru ncluderea societăii civile, alături de indtituțiile cu atribuții, în sistemul de monitrizare a acestor cheltuieli.

Alina Gorghiu a vorbit despre introducerea unei proceduri de urgentare a rezolvării cererilor de ridicare a imunității parlamentare venite de la parchete, în sensul modificării statutului senatorilor și deputaților și a răspunderii ministeriale, amintind un proiect de lege depus anul trecut, de PNL, în Parlament. Liberalii au susținut nevoia unui asemenea proiect în regim de urgență, care să permit exprimarea unui răspuns la solicitarea parchetelor în termen de 48 de ore de la înregistrarea lor în Parlament.

”Sperăm ca acest pachet de reforme pe care Președinția le are în vedere să se întâmple cât mai repede”, a mai spus Gorghiu.

Consultările de la Palatul Cotroceni vor continua cu partidele UNPR, PC, UDMR şi PP-DD.

Din delegaţia UNPR, condusă de Gabriel Oprea, vor face parte senatorul Ion Toma – secretar general adjunct al UNPR, deputatul Laurențiu Chirvăsuță – vicepreședinte UNPR, ministrul pentru Relația cu Parlamentul Eugen Nicolicea – vicepreședinte UNPR, deputatul Valeriu Steriu – vicepreședinte UNPR și primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș – vicepreședinte UNPR.

Consultările vor viza votul din afara granițelor şi finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor. Pe agendă se află şi accelerarea procedurilor pentru ridicarea imunităţii parlamentare, regionalizarea şi revizuirea Constituţiei.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.