Acasă Externe Rep. Moldova: Recensământul din Moldova se lasă cu dosare penale

Rep. Moldova: Recensământul din Moldova se lasă cu dosare penale

DISTRIBUIȚI

 134396 – 29012015 – Procuratura Generală a Rep. Moldova a început urmărirea penală in rem în cazul scurgerii de informații privind datele Recensământului din mai 2014. Dosarul a fost deschis la sesizarea Biroului Naţional de Statistică al Rep. Moldova care, în urma unor informații apărute în presă la sfârșitul anului trecut a precizat că datele nu-i aparțin și s-a adresat Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne în scopul investigării acestui fapt, identificării și sancționării făptuitorului.

”Atenţionăm repetat că, rezultatele preliminare diseminate pe pagina oficială la 31.12.2014 nu conțin date cu referire la etnie/limba maternă, iar informația expediată instituțiilor media pe 02.01.2015 de pe domeniul gmail, nu aparţine personalului BNS, şi excludem o scurgere de informații, dat fiind faptul că aceşti indicatori vor fi diseminaţi doar după prelucrarea integrală a chestionarelor individuale. Datele preliminare anunţate de către BNS au fost calculate în baza documentelor de centralizare. În acest context în data de 05.01.2015 BNS a făcut o sesizare către Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Interne în scopul investigării acestui fapt pentru identificarea și sancționarea făptuitorului. Serviciul de Informare şi Securitate s-a autosesizat și a început pe 05.01.2015 investigarea cazului dat”, preciza BNS, într-un comunicat, la începutul lunii ianuarie.

Urmărirea penală va fi efectuată de Centrul pentru combaterea crimelor informatice al IGP, sub conducerea secţiei specializate a Procuraturii Generale, care urmează să stabilească toate circumstanţele cazului, să identifice persoanele care au difuzat informaţii false şi tragerea lor la răspundere penală.

Pentru comiterea falsului informatic, legislaţia Moldovei prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani.

Reamintim că la începutul acestei luni, mai multe instituţii mass-media de la Chișinău au primit informaţii privind datele recensământului la capitolele „naționalitate” și „limba maternă”.

Potrivit acestora, 40% din persoane au declarat că vorbesc limba română, iar 23% s-au declarat români. Biroul Național de Statistică a dezmințit informațiile, declarând că datele sunt false, întrucât instituția nu a terminat procesarea lor. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.