Acasă Externe Georgia: România va participa cu personal pentru consolidarea capacităţii de apărare a...

Georgia: România va participa cu personal pentru consolidarea capacităţii de apărare a Georgiei

DISTRIBUIȚI

134782 – 13022015 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, pentru al treilea an consecutiv, în calitate de vorbitor principal, la deschiderea seminarului internațional pe tema Programului Naţional Anual de Aderare la NATO al Georgiei şi a avut o întâlnire de lucru cu membrii contingentului României din Misiunea UE de Monitorizare (EUMM) din Georgia, în contextul vizitei oficiale efectuate la Tbilisi.

Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat, în mesajul susținut în deschiderea seminarului, sprijinul constant al României pentru aspiraţiile Georgiei de integrare euro-atlantică și a subliniat progresele înregistrate de Georgia în relaţia cu NATO, în special prin intermediul principalelor instrumente de cooperare, reprezentate de Comisia NATO-Georgia şi Programul Naţional Annual, potrivit unui comunicat al MAE. Bogdan Aurescu a evidenţiat rolul Georgiei de furnizor de securitate în regiune, în spaţiul euro-atlantic şi în exteriorul acestuia.

Ministrul afacerilor externe a accentuat importanţa implementării deciziilor Summit-ului NATO din Marea Britanie, în special punerea în practică a prevederilor Pachetului Substanţial NATO-Georgia, care include măsuri vizând consolidarea capacităţilor de apărare a Georgiei, exerciţii comune şi oportunităţi sporite de creştere a interoperabilităţii cu forţele NATO. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a precizat că România va contribui cu personal la acest demers şi va continua să identifice modalităţi suplimentare de sprijin.

Bogdan Aurescu a evidenţiat interesul României de a intensifica şi consolida cooperarea cu Georgia în cadrul celui de-al doilea mandat deţinut de ţara noastră, care acţionează, prin intermediul Ambasadei României la Tbilisi, ca Ambasadă Punct de Contact NATO la Tbilisi pentru perioada 2015-2016.

Ministrul afacerilor externe a participat, de asemenea, la o întâlnire de lucru cu membrii contingentului României în Misiunea UE de Monitorizare (EUMM) din Georgia. În discuțiile cu reprezentanții români au fost abordate cu prioritate aspecte ale activităţii Misiunii în contextul prelungirii mandatului până la 14 decembrie 2016, precum şi aspecte curente cu privire la condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea experţii români din EUMM Georgia. În prezent, ţara noastră continuă să fie cel mai important contributor cu personal la EUMM Georgia (35 de experţi secondaţi şi 3 experţi în regim contractual), se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.