Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: “Fă ce face popa”: Donează sânge!

Bucureşti: “Fă ce face popa”: Donează sânge!

DISTRIBUIȚI

136008 – 10042015  –  Mai multi preoti din Bucuresti au pornit o campanie sub deviza “Fa ce face popa”  prin care incurajeaza donarea de sange. Preotii au donat astazi sange la Centrul de Transfuzii din Bucuresti unde au si filmat un scurt videoclip. Fata de alte tari UE, in Romania numarul donatorilor de sange este mai mic, mai putin de jumatate din cel necesar. Ultima mare criza de sange din spitalele romanesti a aparut in vara lui 2014.

“Din categoria fa ce face popa, de data aceasta”, spune preotul Francisc Dobos in clipul filmat in aceasta dimineata la Centrul de Transfuzii din Bucuresti, potrivit Hotnews.ro. “Cativa preoti catolici din Bucuresti donam sange pentru ca alti semeni de-ai nostri sa traiasca. Avem si carnetul de donator. Initiativa a inceput cu mai bine de 2000 de ani in urma cu Hristos care s-a jertfit, si-a dat sangele ca sa ne mantuiasca. Noi, ce putem face, este sa daruim un pic din sangele nostru ca semeni de-ai nostri sa poata trai. Alatura-te si tu acestei initiative si doneaza sange. Daruieste viata”.

In Romania exista un numar mic de donatori raportat la cei din celelalte tari UE, numai 1,7% dintre romani doneaza sange, sub jumatate din necesar. Totusi, in ultimii ani s-a observat o usoara crestere a numarului donarilor de sange.

Donarea de sange este benefica si pentru donator: diminueaza riscul cardiovascular, imbunatateste valorile glicemiei si colesterolului, stimuleaza arderea grasimilor.

O donare poate salva trei vieti prin cele trei componente care se extrag din sange: hematii, trombocite si plasma.

Donatorii beneficiaza gratuit de analize pentru determinarea glicemiei, transaminazelor, a grupei sangvine si testare pentru virusurile hepatice B si C si sifilis.

Donarea se face dimineata. Inainte de donare donatorii sunt sfatuiti sa consume un mic dejun lejer. Dupa donare majoritatea donatorilor se simt bine si pot avea un program normal, evitand efortul fizic intens. Poate dona orice om sanatos intre 18 si 60 de ani, cu o greutate de cel putin 50 kg si tensiune arteriala normala. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.