Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Petrache, audiat de instanța supremă

București: Petrache, audiat de instanța supremă

DISTRIBUIȚI

136235 – 22042015 – Marian Petrache, secretar general al Partidului Naţional Liberal, preşedinte al Consiliul Judeţean Ilfov, a fost audiat, luni 20 aprilie 2015, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. El a declarat în faţa judecătorilor că, deşi s-a întâlnit cu George Bălan şi Marcel Sâmpetru în perioada în care DNA îi intercepta pe aceştia, nu înseamnă că au fost întâlniri conspirative şi nici că se puneau la cale acţiuni oculte.

În timpul şedinţei de judecată, vicepreşedintele ÎCCJ, judecătorul Ionuţ Matei, l-a întrebat pe şeful CJ Ilfov dacă apreciază ca normal faptul că politicienii se întâlnesc cu magistraţii. Răspunsul lui Petrache a fost unul memorabil: “Să nu uităm că suntem oameni. Dacă greşim în faţa legii, răspundem. Fiecare îşi duce crucea. Noi politicienii suntem trataţi de parcă am fi bolnavi şi nu avem voie să ne vedem cu nimeni”.

În timpul audierii lui Marian Petrache în calitate de martor, Matei l-a întrebat pe liderul PNL în ce context au avut loc întâlnirile de la restaurantul Perla din Bucureşti şi care a fost subiectul discuţiilor, dar şi ce reprezintă ”Curentul şi motorul” în Justiţie.

Știripesurse.ro a prezentat pasaje din audierea lui Marian Petrache:

Marian Petrache: În discuţiile de la restaurantul Perla am făcut mişto de situaţie. Nu am discutat de ocuparea unor funcţii de către George Bălan şi Marcel Sâmpetru. Nu era treaba mea. Chiar dacă aş fi vrut să se afle ei în acele funcţii, ar fi fost penibil din partea mea să fac acele propuneri. Nu aveam puterea pentru a face asta.

Ionuţ Matei: Da, dar dumneavoastră sunteţi o persoană importantă în partid, sunteţi preşedinte de consiliu judeţean. Ce ne puteţi spune despre curentul şi motorul din Justiţie?

Marian Petrache: Nu înseamnă că persoanele importante întreprind acţiuni oculte. (…) În mintea mea de inginer, atât am înţeles din curentul şi motorul.

Ionuţ Matei: Am înţeles, în mintea dumneavoastră de inginer aşa funcţionează justiţia.

Marian Petrache: Domnule preşedinte, când se întâlnesc nişte oameni nu înseamnă că se întâlnesc conspirativ. (…)

Ionuţ Matei: Ce ne puteţi spune despre numirea lui Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor. Acesta era membru al partidului din care faceţi parte. Ce inculpat s-a interesat despre acesta în timpul întâlnirilor pe care le-aţi avut?

Marian Petrache: La una dintre discuţiile de la masă cineva m-a întrebat ce părere am despre ministrul Transporturilor de la acea dată, Ovidiu Silaghi. Nu îmi amintesc exact cine m-a întrebat. Eu am afirmat că acesta nu este pregătit pentru acest post. Nu cunosc care era interesul inculpaţilor cu privire la acea persoană, pentru că discuţia s-a încheiat foarte repede. (…)

Ionuţ Matei: Vi se pare normal ca un magistrat să se întâlnească cu un om politic? Nu vedeţi nimic nelalocul lui ca un magistrat să se întâlnească cu oameni politici? Nu aţi avut nicio apăsare să vă întâlniţi cu doi magistraţi?

Marian Petrache: Nu. Dacă ne întâlnim, nu înseamnă că încălcăm legea. Legea nu interzice acest lucru. Să nu uităm că suntem oameni. Dacă greşim în faţa legii, răspundem. Fiecare îşi duce crucea. Noi politicienii suntem trataţi de parcă am fi bolnavi şi nu avem voie să ne vedem cu nimeni”.

ÎCCJ a condamnat-o, pe 15 mai 2014,  pe judecătoarea Georgeta Barbălată la patru ani de închisoare cu executare, pentru favorizarea infractorului şi i-a achitat pe foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi pe fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad, în dosarul privind divulgarea unor informaţii.

Instanţa supremă a mai dispus achitarea Georgetei Barbălată, suspendată din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov Mihai Vlad au fost achitaţi pentru acuzaţiile legate de divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii.

Decizia de joi a fost luată cu opinia separată a unui judecător, care a vrut să-i condamne pe Vlad Mihai şi pe Georgeta Barbălată pentru comiterea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională.

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, judecătoarea Georgeta Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimişi în judecată în aprilie 2013, pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marcel Sâmpetru, procuror şi consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data comiterii faptelor, pentru patru fapte de instigare la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

George Bălan, procuror şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii la data comiterii faptelor, este judecat pentru două fapte de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

Mihai Vlad, şeful SIPI Ilfov la data comiterii faptelor, a fost trimis în judecată pentru două fapte de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, iar dudecătoarea Georgeta Barbălată a fost acuzată de favorizarea infractorului şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.