Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: PNL vrea un nou regim fiscal al redevenţelor la hidrocarburi în...

Bucureşti: PNL vrea un nou regim fiscal al redevenţelor la hidrocarburi în România

DISTRIBUIȚI

135829 – 03042015 –  Grupul parlamentar al PNL a organizat joi dezbaterea publică pe tema “Noul regim fiscal al redevenţelor la hidrocarburi în România,” cu scopul declarat de a stimula Guvernul în vederea accelerării procesului reglementării cadrului fiscal în acest domeniu.

În prezent, situaţia redevenţelor este incertă, Guvernul Ponta anunţând că va prezenta la sfârşitul lunii aprilie un proiect de lege în acest sens, după ce, la finele anului trecut, termenul de valabilitate al vechilor redevenţe a fost prelungit până la 31 decembrie 2015.

PNL și-a propus să aducă la masa discuţiilor toate părţile implicate şi interesate de acest subiect, în vederea stabilirii principiilor care trebuie să stea la baza elaborării unui nou proiect de lege privind calculul redevenţelor.

”PNL încearcă în fundamentarea poziției sale pe această temă să dețină toate punctele de vedere ale actorilor din domeniu, astfel încât să poată fi luate decizii serioase și care să avantajeze acest sector de activitate în dezvoltarea sa. Vom încerca să evităm orice fel de populisme sau poziții cu caracter electoral în abordarea problemei taxării regimului de redevențe la hidrocarburi în România. Nevoia organizării acestei dezbateri se datorează și faptului că Executivul a anunțat, la începutul sesiunii parlamentare, printre prioritățile sale și reglementarea prin lege a sistemului de taxare a exploatării resurselor naturale. În acest sens, PNL dorește să fie pregătit la momentul în care se va veni cu o astfel de propunere legislativă și să catalizeze acest proces”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, în deschiderea dezbaterilor.

În viziunea PNL este nevoie de un sistem flexibil, stimulativ și echitabil de fiscalizare a hidrocarburilor,  inspirat din legislația provinciei canadiene Alberta, cea mai mare producătoare de țiței și gaze naturale a Canadei, dar care trebuie să fie ancorat în specificul geologic și economic al țării noastre.

”Statul liberal pe care PNL îl are în vedere este acela de partener al mediului de afaceri și al tuturor cetățenilor. De aceea, sistemul de redevențe la care noi ne gândim și pe care dorim să îl conturăm este un sistem care să plece de la un principiu foarte simplu, acela de tip win-win, în care statul să câștige corespunzător și să își asigure niște venituri rezonabile din explorarea resurselor minerale, dar care să asigure și un profit satisfăcător pentru toți investitorii. Dorim, prin această dezbatere, să vedem cum putem face ca statul să fie un partener echitabil, iar acest sistem win-win să fie mulțumitor pentru toți”, a declarat, la rândul său, deputatul PNL Răzvan Mironescu, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii şi servicii.

”Viziunea PNL asigură acel parteneriat win-win pe care ni-l dorim în România. Am identificat că o problemă în acest moment nu este nivelul procentual al redevențelor, ci nivelul veniturilor pe care le încasează statul din aceste redevențe. Problema provine de la prețul de referință care este inclus în formula de calcul, acesta fiind punctul nevralgic al actualului sistem de redevențe din România”, a mai spus Răzvan Mironescu. De aceea este important ca autoritățile să elaboreze o metodologie de calcul pentru acest punct de referință, un cadru revizuit în concordanță cu necesitățile sectorului.

În cadrul dezbaterii au fost formulate o serie de puncte de vedere cu privire la necesitatea definitivării și introducerii unui nou cadru fiscal în sectorul hidrocarburilor. În acest sens, participanţii au subliniat că este important ca actorii din industria petrolieră și a gazelor naturale să beneficieze de o clarificare și o stabilizare pe termen lung a cadrului fiscal în care își desfășoară activitatea.

Deputatul PNL Andreea Paul a atras atenția reprezentanților Guvernului, prezenți la dezbatere, că în acest moment nu există o opinie structurată în privința acestui sistem de taxare, iar introducerea impozitului pe clădirile speciale a demonstrat că Executivul a luat această măsură fără consultarea industriei și fără o dezbatere parlamentară.

”Este cea mai aberantă și cea mai împovărătoare formă de aplicare a acestui impozit din întreaga lume. Nu întâmplător PNL a depus un proiect de lege pentru eliminarea acestui impozit, însă, din păcate, avizul Guvernului este negativ”, a precizat Andreea Paul.

A fost evidențiat, totodată, faptul că, prin tergiversarea găsirii unor soluții care să reglementeze acest sector de activitate, se amână oportunitatea unor mari investiții, iar fiecare zi de întârziere produce o pagubă ireparabilă în bugetul României.

O altă concluzie desprinsă în urma dezbaterilor a vizat necesitatea identificării unui mecanism prin care, în construcția viitorului cadru fiscal  referitor la hidrocarburi, să se țină cont și să fie evidențiate diferențierile  între exploatările offshore și onshore. Acesta este un model practicat la nivel mondial, deoarece există diferențe semnificative  între cele două tipuri de exploatări atât din punctul de vedere al investițiilor cât și al tehnologiilor utilizate.

Pe de altă parte, participanții la dezbatere au semnalat importanța dezvoltării unor programe pentru cercetarea și exploatarea potențialului de mare adâncime al rezervelor de hidrocarburi ale României. Pentru a beneficia de acest potențial sunt necesare investiții care să exploateze oportunitățile de afaceri din România, dar doar în baza unui regim stabil și predictibil care să poată asigura sustenabilitatea economică a companiilor.

La finalul dezbaterii, liderul Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban, și deputatul PNL Răzvan Mironescu au transmis că este nevoie de o consultare transparentă între instituţiile statului, asociaţiile profesionale din domeniu, reprezentanţi ai mediului privat şi ai autorităţilor locale şi judeţene, în vederea stabilirii unui echilibru între protejarea şi încurajarea investiţiilor străine şi locale şi asigurarea unor resurse bugetare corespunzătoare valorificării resurselor naturale ale României.

Dezbaterea se dorește a fi un început pentru un viitor parteneriat între industria de petrol și gaze și PNL în ceea ce privește elementele de politici publice și de legislație în acest domeniu.

Concluziile acestei dezbateri pot fi sintetizate în trei principii: transparență, predictibilitate și stabilitate, liderii PNL asigurând că vor face tot ce le va sta în putinţă pentru ca viitorul cadru legislativ în domeniul fiscalizării resurselor petroliere și de gaze naturale să respecte aceste principii.

Deputatul PNL Răzvan Mironescu a subliniat, totodată, că ţine foarte mult la menținerea cotei unice, una din cele mai bune măsuri din domeniul fiscal și economic al României din ultimii ani, și că viitorul acestei industrii este strâns legat de două documente de care România are nevoie: Strategia energetică și Strategia de reindustrializare a României”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.