Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Preşedintele Senatului: “Un nou vot în cazul Şova nu este posibil”

Bucureşti: Preşedintele Senatului: “Un nou vot în cazul Şova nu este posibil”

DISTRIBUIȚI

135942 – 08042015 –   Parlamentul nu este un ghişeu de înregistrare a cererilor, are dreptul suveran să dea avize favorabile sau nu, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în ziua în care Curtea Constituţională analizează sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, PNL şi CSM, după ce Senatul a respins solicitarea DNA de reţinere şi arestare a senatorului PSD, Dan Şova, potrivit RFI Romania.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că „Parlamentul are un drept suveran legat de încuviinţarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor. Prin urmare, atunci când este solicitat, el nu trebuie să răspundă automat, ca la un simplu ghişeu de înregistrare a cererii, printr-un aviz favorabil. Poate să dea aviz favorabil sau poate să nu dea aviz favorabil, după ce analizează fiecare caz în parte. Mai mult decât atât, atunci când vorbim despre libertatea individului, într-o ţară democratică cred că acesta este cel mai preţios bun pe care-l avem şi nu trebuie să ne jucăm cu el. Nu trebuie să considerăm că aceasta este situaţia normală în care se află cineva care este înconjurat de prezumţia de nevinovăţie, să fie trimis automat în spatele gratiilor şi să fie anchetat în stare de detenţie. Există cazuri excepţionale în care încuviinţarea reţinerii preventive este logică, dar nu întotdeauna. La noi din păcate, această practică a devenit una curentă şi este un lucru reprobabil”.

Preşedintele Senatului a precizat că „un nou vot nu este posibil în cazul domnului Şova, pentru că legea nu acţionează în nici un caz retroactiv. Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul domnului Şova. Votul dat în cazul domnului Şova a fost unul perfect legal”.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că votul în cazul Şova nu are cum să fie repetat, indiferent ce decide Curtea Constituţională: „Bineînţeles, n-are cum să fie repetat şi legea nu acţionează retroactiv. În cazul în care legea pe care Parlamentul a votat-o ieri va fi promulgată de preşedinte, ţinând cont că preşedintele are un termen de 20 de zile pentru promulgare, după aceea dacă el o va promulga, sigur că intră în vigoare şi solicitările viitoare vor putea să fie judecate, să spunem aşa şi decise cu majoritatea simplă a parlamentarilor”.

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a votat marţi cu 292 de voturi „pentru” şi un singur vot „împotrivă”, modificarea articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel că deciziile şi hotărârile se vor lua cu votul majorităţii simple a celor prezenţi în plen.

În cazul Şova, cei mai mulţi senatori prezenţi în sală au votat în favoarea cererii DNA, dar solicitarea a fost respinsă, întrucât ar fi fost nevoie de majoritatea voturilor senatorilor aleşi. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.