Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Măsuri de sprijin guvernamental pentru Complexul Energetic Hunedoara

Bucureşti: Măsuri de sprijin guvernamental pentru Complexul Energetic Hunedoara

DISTRIBUIȚI

136746 – 14052015 – Guvernul  a  aprobat, printr-o  ordonanță  de  urgență,  unele  măsuri  în  sprijinul Complexului Energetic Hunedoara. Actul normativ creează cadrul legal și stabilește condițiile în care Trezoreria Statului, prin Ministerul  Finanțelor  Publice  va  putea  acorda,  la  solicitarea  Societății  Complexul  Energetic Hunedoara S.A., în condiții de piață, un împrumut în limita sumei de 40 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al Guvernului. Împrumutul acordat din venituri din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile, va fi destinat rambursării  de  către  Complexul  Energetic  Hunedoara  a  ajutorului  de  stat incompatibil pentru care Comisia Europeană a dispus în data de 20 aprilie 2015 recuperarea acestuia de către statul român.

Obligația de recuperare a ajutorului de stat rezultat din tarifele practicate de Hidroelectrica pentru Societatea Termoelectrica S.A și Societatea Electrocentrale Deva S.A s-a extins la Complexul Energetic Hunedoara în calitate de succesor în drepturi al celor două societăți.

Împrumutul în limita sumei de 40 de milioane de lei se va acorda în baza unei analize economico-financiare efectuate de EximBank S.A. în vederea stabilirii capacității de rambursareși a marjei de dobândă. De asemenea, împrumutul în limita sumei de 40 de milioane de lei se acordă cu condiția constituirii unor garanții care trebuie să acopere cel puțin 120% din cuantumul împrumutului. Garanțiile se constituie prin instituirea de către organul fiscal competent al ANAF a  unor  sechestre  asiguratorii  asupra  bunurilor  imobile  libere  de  orice  sarcini,  proprietate a societății

Împrumutul  și  dobânda  aferentă  vor  fi  rambursate  de  către  Complexul  Energetic Hunedoara din surse proprii. Împrumutul se acordă după încetarea procedurii de administrare specială instituită asupra societății  în  baza  Legii  137/2002  privind  unele  măsuri  pentru  accelerarea  privatizării,  cu modificările și completările ulterioare.

Actul  normativ  a  fost  adoptat  de  Guvern  având  în  vedere  faptul  că  nerambursarea ajutorului de stat incompatibil de către Complexul Energetic Hunedoara ar fi făcut imposibilă acordarea, ulterior, a unui ajutor de stat individual pentru salvare în sumă de 167 de milioane de lei acestei societăți.

Asupra acestui ajutor de stat individual de salvare a fost notificată Comisia Europeană. În data de 21 aprilie 2015, Comisia Europeană a emis decizia nr. C (2015) 2652 final, cazul SA.41318 –  România, prin care a stabilit să nu ridice obiecțiuni și a decis că acest ajutor de stat individual de salvare este compatibil cu piața internă. Condițiile de acordare a unui ajutor de stat individual de salvare pentru CE Hunedoara vor fi aprobate printr-un act normativ ulterior.

Tot în ședința de miercuri, Guvernul a adoptat o hotărâre de abrogare a HG nr. 86/2013, prin care se stabilea strategia de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara, luând în  considerare  structura  integrată  a  societății  de  producător  de  energie  electrică  și  de exploatare a unor perimetre de huilă. Conform prevederilor legale în vigoare, societatea avea obligația de a restitui până la data de 30 aprilie 2015 un număr de certificate  de emisii  de gaze cu efect de seră,  egal  cu numărul total de emisii de gaze cu efect de seră provenite din instalațiile care funcționaseră în anul anterior, înregistrând un deficit de certificate de emisii de gaze cu efect de sera evaluat la 39 milioane lei. Implementarea cerințelor deciziei Comisiei Europene din 21 aprilie 2015, privind acordarea unui ajutor de stat pentru salvare către Complexul Energetic Hunedoara care să asigure  și  restituirea  certificatelor  menționate  anterior,  condiție  esențială  pentru  continuarea activității  de  producere  energie  electrică,  impune separarea  activității  miniere  de  celelalte activitati. În acest context se modifică structura patrimonială a societatii față de cea avută învedere  la  momentul  elaborării  strategiei  de  privatizare  și,  astfel,  acționarul  se  află  în imposibilitatea de a derula procesul de privatizare în condițiile prevăzute prin strategia adoptată prin HG nr. 86/2013.

Totodată, Complexul Energetic Hunedoara a fost inclus în programul de reducere a plăților restante, fiind vizate măsuri de restructurare internă și găsirea unor soluții viabile de dezvoltare. Situația economico-financiară a societății nu   s-a apreciat atât de mult astfel încât să reziste pieței concurențiale,  înregistrând la data de  31 martie 2015 datorii de 942,2 milioane lei, din care datorii restante în suma de 432,8 milioane lei. Pe  cale  de  consecință,  este  necesară  abrogarea  strategiei  de  privatizare  a  Societății Complexul Energetic Hunedoara adoptată prin HG nr. 86/2013.

Societatea  Complexul  Energetic  Hunedoara,  aflată  în  portofoliul  Ministerului Energiei,  Întreprinderilor  Mici  și  Mijlocii  și  Mediului  de  Afaceri,  este  unul  dintre  cei  mai importanți  producători  de  energie  electrică  din  România,  care,  cu  o  capacitate  instalată  de 1.225MW, asigură o cotă de circa 6-7% din totalul producției naționale de energie electrică.

Este cel mai mare producător de energie electrică din nord-vestul României.

Societatea are în prezent aproximativ 6.500 de angajați.

Societatea a fost înființată ca o societate integrată energie-minerit, al cărei principal obiectiv îl reprezintă producerea eficientă de energie electrică și termică pe bază de huilă din Valea Jiului. În  afară  de  producția  de  energie  electrică,  sucursalele  Electrocentrale  Deva  și Electrocentrale Paroșeni sunt unici producători care livrează energie termică în sistem centralizat în localitățile Deva, Petroșani, Vulcan, Lupeni.

Totodată, Sucursala Electrocentrale Deva este și operator al serviciului public de alimentare cu energie termică pentru municipiul Deva, în timp ce sucursala Electrocentrale Paroșeni asigură apă caldă și căldură pentru localitățile Petroșani,Vulcan, Lupeni, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.