Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: BNR: Intervenim dacă se impun restricţii de capital

Bucureşti: BNR: Intervenim dacă se impun restricţii de capital

DISTRIBUIȚI
BNR4

 137758 – 22062015  –  Tensiunea a ajuns la cote maxime şi pe piaţa bancară din România, din care grecii deţin o felie de 12%, în condiţiile în care criza băncilor de la Atena a ajuns la punctul în care se vorbeşte despre iminenţa introducerii de restricţii ale mişcării capitalului, inclusiv îngheţarea depozitelor, potrivit Zf.ro.

De la începul anului din băncile greceşti din Grecia au fost retrase 40 miliarde euro, adică un sfert din total. Doar săptămâna trecută, din depozite s-au volatilizat cinci miliarde de euro. Reuniunile de astăzi ale miniştrilor de finanţe şi şefilor de stat din zona euro ar putea fi ultima şansă în care Grecia ar putea ajunge la un compromis cu creditorii pentru a nu intra în default, ceea ce ar putea aduce sistemul bancar elen în colaps.

Surse din piaţă spun că la finalul săptămânii trecute au avut loc mai multe şedinţe la BNR pe marginea situaţiei din Grecia.

Pe piaţa locală, băncile greceşti administrează active de peste 40 mld. lei şi au depozite atrase de la populaţie şi companii de 24 mld. lei. Din depozitele băncilor locale cu acţionariat elen s-au evaporat peste 1,5 mld. lei în primul trimestru. Banca Naţională spune că subsidiarele de la Bucureşti ale băncilor elene sunt bine capitalizate şi au lichiditate suficientă pentru a face faţă „fără probleme“ unor eventuale retrageri ma­sive din depozite. Băncile locale con­trolate de greci au o solvabilitate de 17%, confortabil peste minimul de 10% cerut de BNR.

„BNR poate să intervină la solvabilitatea asta bună (…). Dacă se introduce controlul capitalului în Grecia şi băncile locale nu mai pot să tragă bani de la băncile-mamă de acolo, atunci putem să aplicăm acordurile de compensare. Deocamdată, nu există nevoie de lichiditate“, a declarat Ni­colae Cinteză, directorul direcţiei Su­praveghere din BNR.

El a precizat că în jur de 10% din portofoliile subsidiarelor băncilor greceşti sunt reprezentate de titluri de stat româneşti, ceea ce le-ar permite să aibă acces la finanţare de ultimă instanţă de la banca centrală. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.