Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Măsuri de protecție socială pentru persoanele disponibilizate

Bucureşti: Măsuri de protecție socială pentru persoanele disponibilizate

DISTRIBUIȚI

137471  – 11062015 – Printr-o ordonanță de urgență adoptată miercuri, Guvernul a creat cadrul legal care va permite aplicarea unor măsuri de protecție socială în cazul salariaților care urmează să fie disponibilizați de la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare Drobeta-Turnu Severin (RAAN) și de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului SA (SNÎMVJ). În acest scop, Guvernul a modificat și completat ordonanța de urgență nr 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, astfel încât, să se aplice și în cazul operatorilor economici care își reduc activitatea, se arată într-un comunicat al Executivului.

Potrivit OUG 36/2013, persoanele concediate în condițiile acestui act normativ beneficiază de următoarele drepturi: indemnizație de șomaj, venit lunar de completare, plăți compensatorii acordate de către operatorii economici din bugetele de venituri și cheltuieli, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecarui operator economic.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat în funcție de vechimea în muncă, respectiv: pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani până la 10 ani; pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani; pentru 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani; pentru 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

De asemenea, în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență adoptate astăzi, vor fi completate și actualizate normele de aplicare ale OUG 36/2013.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre, alocarea sumei de 1,028 milioane de lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2015, fonduri destinate plății venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de la S.N. Închideri Mine Valea Jiului S.A.

           Printr-un act normativ care urmează să fie aprobate ulterior, Guvernul va aloca fondurile necesare pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia și salariații disponibilizați de la RATEN.

Extinderea aplicării măsurilor de protecție socială pentru persoanele ce vor fi disponibilizate de la cele două societăți a fost luată având în vedere următoarele considerente.

În ceea ce privește Regia Autonomă pentru Activități Nucleare Drobeta-Turnu Severin (RAAN), întrucât există posibilitatea opririi controlate și în condiții de maximă siguranță a producției de apă grea, ceea ce va avea ca efect reducerea personalului regiei, angajații disponibilizați vor beneficia de măsuri de protecție socială potrivit noilor reglementări decise astăzi, care vin să completeze OUG 36/2013.

Referitor la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, la luarea decizie Guvernului au fost avute în vedere următoarele aspecte. Programul de activitate al Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului pentru anul 2015 s-a întocmit în conformitate cu Planul de Închidere pentru accesarea ajutorului de stat necesar facilitării închiderii minelor de cărbune necompetitive, cu prevederile Deciziei Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020 final și cu bugetul de venituri și cheltuieli aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 241/2015. Măsura concedierii colective vizează un număr total de 695 salariaţi, conform Planului de disponibilizare aprobat, care vor beneficia de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea, în perioada 2013-2018, a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Planul de disponibilizare se va desfășura în două etape, după cum urmează: etapa a I-a în termen de 90 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, estimat-începând cu data de 1 iulie 2015; etapa a II-a în perioada octombrie-decembrie 2015. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.