Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Numărul donatorilor de sânge scade în perioada concediilor

București: Numărul donatorilor de sânge scade în perioada concediilor

DISTRIBUIȚI

137561  – 15062015 –  În fiecare an, în data de 14 iunie se marchează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieţi.

Ziua Mondiala a Donatorului reprezinta o ocazie unică pentru noi, Ministerul Sanatatii, de a aduce în atenție și de a le multumi  tuturor acelor oameni care au inteles importanta actului donarii, ajutand  bolnavii să supravieţuiască prin gestul lor. Necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii este esentiala la fel ca si contribuţia donatorilor benevoli adusa sistemelor naţionale de sănătate”, a declarat Alin Țucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

In lunile de vara, pe perioada concediilor si a muncilor agricole, sistemul se confrunta frecvent cu scaderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentandu-se cu 20-25% mai putini donatori fata de media obisnuita. Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, exista o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operatiilor planificate. Ca urmare, se creeaza un dezechilibru intre cerere si cantitatile disponibile.

În vederea susținerii donării voluntare, Ministerul Sanatatii a reînființat  anul trecut centrele de donare,  dupa ce acestea au fost desfiintate in 2011.

Astfel, in toamna anului trecut au fost deja infiintate centrul de la Institutul Clinic Fundeni si cel de la spitalul Universitar. MS intenționează înființarea centrului de la Bagdasar Arseni.

În UE se înregistrează anual peste 20 de milioane de donări de sânge – un gest de o remarcabilă solidaritate pe care cetățenii europeni îl fac față de semenii lor care au nevoie de transfuzii. În Romania, doar 1,7% din populatia adulta doneaza sange, fata de 66% in Austria sau 52% in Franta. De aceea, la noi în țară există o nevoie permanentă atât de sange si de preparate sangvine, cât și de donatori fideli. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.