Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Preşedintele Iohannis: “Este o zi tristă pentru democraţia din România”

Bucureşti: Preşedintele Iohannis: “Este o zi tristă pentru democraţia din România”

DISTRIBUIȚI

137419  – 10062015 – Presedintele Klaus Iohannis a criticat votul dat marti in Camera Deputatilor, care a respins cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta.”In legatura cu votul dat azi in Parlament, pot sa spun ca este o zi trista pentru democratia din Romania, pentru milioanele de cetateni care cred in valorile democratice, care isi doresc o politica facuta cu responsabilitate, integritate si cu onoare. Sa distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane este inacceptabil intr-o democratie”, a afirmat Klaus Iohannis, intr-o declaratie sustinuta la Cotroceni, dupa sedinta CSAT la care a participat si prim-ministrul Ponta.

Totodata, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu l-ar fi suspendat din functie pe premierul Ponta daca acesta s-ar fi pus la dispozitia procurorilor si ar fi cerut colegilor deputati sa incuviinteze urmarirea penala. Klaus Iohannis a acuzat parlamentarii ca au executat „ordinul lui Ponta”.

„Am vazut cu totii ca procurorii DNA il acuza pe premierul Ponta de fapte penale. Am vazut ca se declara nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem sa stabilim cine are dreptate – procurorii sau prim-ministrul Ponta. Singurii calificati sa faca acest lucru sunt judecatorii, dar pentru asta speta trebuie sa ajunga in fata instantei”, a mai spus seful statului, aratand ca premierul avea trei variante de reactie la acuzatiile DNA. Prima ar fi fost sa demisioneze si sa se puna la dispozitia Justitiei, sustine Klaus Iohannis. A doua ar fi fost sa isi convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si judecatorilor si sa arate ca este nevinovat, presedintele precizand ca, daca acest lucru s-ar fi intamplat, probabil nici nu l-ar fi suspendat pe Victor Ponta din functia de premier, asa cum ar fi avut dreptul constitutional.

In cele din urma, a afirmat Iohannis, prim-ministrul a ales o a treia varianta – „cea mai proasta”: „S-a folosit de calitatea de prim-ministru si a cerut majoritatii sa nu incuviinteze urmarirea penala”. Potrivit sefului statului, este cea mai proasta varianta pentru ca, acum, Victor Ponta „nu mai poate sa demonstreze ca a avut dreptate”.

In plus, sustine presedintele, astfel s-a creat o imagine negativa pentru Romania pe plan extern, despre democratia romaneasca, aratand ca Victor Ponta „a ales sa sacrifice interesul Romaniei, pentru interesul propriu”.

Presedintele a mai spus ca un cetatean simplu, un ales local sau un simplu parlamentar pot intelege, din situatia creata marti, ca oricine acuzat de diferite fapte poate fi cercetat si judecat, „dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara”.

„Ce sa inteleaga un cetatean simplu de aici? Ca oricine este acuzat de o fapta penala poate fi cercetat si judecat, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa inteleaga un ales local? Ca poate fi cercetat si acuzat de conflict de interese, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa inteleaga un simplu parlamentar? Ca el poate fi cercetat pentru conflict de interese daca si-a angajat un neam la biroul parlamentar, dar premierul nu, pentru ca dispune de o majoritate parlamentara? Ce sa intelegem de aici – ca exista doua Romanii, una a oamenilor simpli si una a lui Victor Ponta?”, a declarat Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis criticase anterior votul dat marti in Camera Deputatilor, care s-a opus urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta, afirmand ca Parlamentul s-a transformat intr-un scut de protectie pentru premier, care este banuit de fapte penale.

„Este o dovada de maxima iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetatenilor faptul ca parlamentarii ce alcatuiesc majoritatea impiedica justitia sa-si faca datoria, sunt dispusi sa distruga institutia Parlamentului, asa cum ar trebui ea sa functioneze intr-un stat de drept, si sa afecteze imaginea Romaniei pentru a salva politic o singura persoana. (…) In continuare consider ca solutia pentru iesirea din actuala situatie este demisia domnului Victor Ponta din functia de prim-ministru”, a sustinut Klaus Iohannis, intr-un comunicat de presa.

Camera Deputatilor a votat, marti, impotriva urmaririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, premierul declarandu-se multumit de rezultatul votului. Vineri, premierului i s-a comunicat oficial ca este suspect in dosarul Rovinari-Turceni al senatorului PSD Dan Sova, pus sub control judiciar dupa ce Senatul a respins arestarea sa preventiva. In acest dosar, Victor Ponta este acuzat de fals in inscrisuri, evaziune fiscala si spalare de bani. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.