Acasă Politic Bucureşti: SNA ajunge în plenul Parlamentului

Bucureşti: SNA ajunge în plenul Parlamentului

DISTRIBUIȚI

SNA137763 – 23062015 – Preşedintele Klaus Johannis a prezentat, luni, în Parlament mesajul referitor unul dintre cele mai importante documente care caracterizează mandatul său în fruntea statului – Strategia Naţională de Apărare, intitulată „România puternică în Europa şi în lume”.

Documentul prezentat Parlamentului reprezintă o viziune strategică prin care se afirmă continuitatea angajamentelor României. Utilizarea conceptului de securitate naţională extinsă, promovat de documentul menţionat, nu e privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care ţin de ordinea publică, economie, infrastructură, educaţie, sănătate, demografie, mediu şi care au impact asupra securităţii naţionale, cee ace indică o viziune sistemică asupra funcționării statului român.

Strategia Naţională de Apărare este structurată în patru capitole: definirea intereselor şi obiectivelor naţionale de Securitate, evaluarea mediului internaţional de Securitate, ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi și direcţiile de acţiune şi principalele modalităţi pentru asigurarea securităţii naţionale a României.

Președintele Senatului a comentat negativ viziunea prezidențială asupra domeniilor pe care Klaus Iohannis le-a integrat SNA, considerând că șeful statului urmărește extinderea prerogativelor și atribuțiilor sale, pentru că includerea, printre altele, a educației și sănătății în SNA îi vor permite adoptarea prin CSAT a unor decizii sectoriale.

Drept urmare, deși înainte ca președintele să prezinte în Parlament SNA, documentul a trecut de comisiile de specialitate, Parlamentul a decis să nu-l supună votului în plen în aceeași zi, invocând nevoia unui aviz suplimentar din partea Comisie de Apărare.

Dezbaterea şi votul asupra documentului prezentat Parlamentului va avea loc astăzi, de la orele 13.00. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.