Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Președintele Iohannis regretă decizia luată în privința refugiaților

București: Președintele Iohannis regretă decizia luată în privința refugiaților

DISTRIBUIȚI

139997 – 23092015 – Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni inaintea plecarii la Consiliul European de la Bruxelles. Șeful statului a precizat că astăzi va participa de la ora 18.00 la sedinta informala a Consiliului European, presedintele Tusk convocând intalnirea pentru a discuta chestiunea migratiei. Se doreste discutarea modalitatilor de prevenire, cum pot fi ajutate tarile de unde vin refugiatii sau migrantii, ce se poate face pentru a ajuta refugiatii din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni migratia spre UE.

Voi reitera pozitia Romaniei pentru mentinearea unui raport echilibrat intre solidaritate si responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la celelalte Consilii, a spus președintele Iohannis.

Despre Consiliul JAI de ieri, președintele României a precizat că regretă decizia luată în privința refugiaților. Romania ar urma sa primeasca in jur de 2.400 de persoane, adaugat la persoanele ce ar trebui sa vina in Romania in urma participarii noastre voluntare anuntate in cursul verii. ”Regret ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin consens, in baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred ca impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolva problema. Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti. Deja aseara au inceput sa apara tot felul de opinii. Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect. A avut mandatul Guvernului, conform legislatiei, intarit de decizia CSAT. Cotele obligatorii au fost refuzate de Romania inca din martie. Am sustinut pozitia Romaniei de participare voluntara. Dupa cum stiti, Parlamentul a fost informat si pe calea normala de catre consilierul pe afaceri europene, dar si de mine, in alocutiunea de zilele trecute. Parlamentul nu da mandate pe aceste chestiuni. Aceste decizie de ieri a Consiliului JAI nu se va rediscuta azi in Consiliul European. Decizia a fost luata de Consiliul JAI, care e competent pe aceasta chestiune, si nu are nevoie de revotare sau validare in Consiliul European”.

”Inteleg ca sint tari care vor sa conteste decizia, vom astepta sa vedem rezultatul acestor contestari. Numarul de refugiati nu e mare, si nu trebuie sa-i primit pe acesti refugiati in urmatoarele saptamani, cel mai probabil intr-un an. Problema poate fi gestionata usor de Romania. Pozitia noastra ramane in continuare una de participare voluntara. Nu cred ca aceste cote reprezinta o solutie”

Dupa Consiliul European din aceasta seara, șeful statului va pleca la New York unde va participa la Adunarea Generala ONU. ONU sarbatoreste anul acesta 70 de ani de la infiintare. La ONU au loc o serie de summituri importante. ”Eu voi participa la mai mutle summituri si voi participa la intilnirea care va adopta Agenda 2030 pentru devoltare durabila. E un angajament al sefilor de stat si de guvern. Voi participa, ca sa dau citeva exemple, la invitatia presedintelui SUA la summitul dedicat contracararii ISIS, la summitul pentru egalitatea de gen coorganizat de presedintele Chinei si de secretarul general ONU. Prezenta mea la New York imi va da ocazia sa am intilniri bilaterale cu mai multi sefi de state si voi comunica si continutul lor. Voi avea deosebita placere ca in marja deplasarii sa am o intilnire cu vicepresedintele Joe Biden la Casa Alba. Aceasta prima intilnire oficiala va fi fundamentata pe obiectivul intaririi parteneriatului strategic intre Romania si SUA”.  – sursa: Hotnews.ro – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.