Acasă Externe Germania: Merkel vrea sa discute cu Bashar al-Assad

Germania: Merkel vrea sa discute cu Bashar al-Assad

DISTRIBUIȚI

Angela Merkel140067 – 25092015 –  Angela Merkel a declarat că, pentru soluţionarea conflictului sirian, ar trebui să se poarte discuţii cu toţi actorii, inclusiv cu Bashar al-Assad. Invitarea la dialog a liderului sirian ar fi un punct de cotitură pentru politica occidentală în Siria.

Pentru o soluţionare a conflictului sirian, Angela Merkel ia acum în calcul şi discuţii cu preşedintele sirian, dar şi implicarea altor actori din regiune precum Iran sau Arabia Saudită, relatează Spiegel online, citat de Euractiv.

Merkel a semnalat această schimbare de poziţie la summitul informal al Consiliului European de miercuri.

„Trebuie să discutăm cu mulţi actori, inclusiv cu al-Assad, dar şi cu alţii (…) Nu numai cu SUA, Rusia, dar şi cu parteneri regionali importanţi, Iran şi ţări sunnite, precum Arabia Saudită”, a declarat Merkel, la Bruxelles, după reuniunea şefilor de stat şi de guvern.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a insistat, însă, că Bashar al-Assad trebuie să renunţe la putere.

SUA au respins până acum orice colaborare cu dictatorul sirian, Washingtonul solicitând plecarea sa de la putere.

Războiul civil din Siria reprezintă principala cauză a afluxului de refugiaţi către Europa. Atât violenţa organizaţiei jihadiste Statul Islamic, cât şi bombele cu baril folosite de regimul Assad determină milioane de oameni să-şi părăsească ţara. Mulţi au plecat deja, în anii trecuţi, în ţările vecine, iar din cauza condiţiilor precare din taberele din Orientul Mijlociu se îndreaptă acum şi ei spre Europa.

Putin ar bombarda singur ISIS

Rusia l-a susţinut tot timpul pe preşedintele Bashar al-Assad. Moscova a propus recent discuţii, în vederea unei acţiuni coordonate a Rusiei, SUA, Iranului şi armatei siriene împotriva ISIS.

În acelaşi timp, Rusia agită apele în regiune şi pune presiune asupra Occidentului. Potrivit agenţiei Bloomberg, preşedintele Vladimir Putin pregăteşte atacuri aeriane împotriva organizaţiei jihadiste şi este dispus să acţioneze singur dacă nu ajunge la o înţelegere cu Washingtonul asupra acestui aspect.

Pe de altă parte, în utimul timp au existat o serie de rapoarte şi informaţii potrivit cărora Rusia ar trimite trupe şi echipamente militare în Siria. Există chiar informaţii că Rusia ar construi o bază militară în portul sirian Latakia. Zilele trecute, doi oficiali americani au declarat, pentru Reuters, că Rusia a început misiuni de supraveghere cu drone în Siria.

Implicarea Israelului

Până acum Israelul s-a ţinut departe de conflictul din Siria, dar un oficial militar israelian a declarat că Tel Aviv şi Moscova vor crea un mecanism comun privind coordonarea operaţiunilor în Siria, potrivit Associated Press.

Acesta a precizat că oficiali militari israelieni şi ruşi se vor întâlni peste două săptămâni, pentru a discuta despre operaţiuni coordonate, aeriene şi navale, în regiune.

Decizia a fost luată în cadrul vizitei recente pe care premierul Benjamin Netanyahu a făcut-o la Moscova, unde a fost primit de Vladimir Putin.

Erdogan se opune dialogului cu Bashar al-Assad

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, joi, că Turcia, Rusia, SUA şi Iran trebuie să colaboreze pentru a pune capăt conflictului sirian.

El a exclus însă orice fel de reconciliere cu liderul sirian Bashar al-Assad, în pofida apelurilor repetate ale Moscovei privind o cooperare a comunităţii internaţionale cu regimul de la Damasc, în lupta împotriva ISIS.

I-a comunicat poziţia sa şi preşedintelui Vladimir Putin, cu ocazia vizitei de două zile pe care a efectuat-o în Rusia săptămâna aceasta. –  PROMPT MEDIA

foto:russia-insider.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.