Acasă Externe SUA: George Maior, ”Partener pentru Apărare”

SUA: George Maior, ”Partener pentru Apărare”

DISTRIBUIȚI

139961 – 22092015  –  Ambasadorul George Cristian Maior a primit Emblema de Merit “Partener pentru Apărare” din partea Șefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă.

Ambasadorul George Cristian Maior a primit, luni, 21 septembrie 2015, din partea Șefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, Emblema de Merit”„Partener pentru Apărare”, clasa a II-a. Șeful Statului Major General a arătat că distincția i-a fost acordată ambasadorului României în Statele Unite ale Americii în semn de apreciere a contribuției deosebite adusă la susținerea activităților armatei, precum și pentru promovarea valorilor naționale.

Cu acest prilej, ambasadorul George Cristian Maior a rememorat perioada excepţională petrecută în cadrul Ministerului Apărării Naţionale cu 15 ani în urmă când, din calitatea de secretar de Stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare, a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la NATO.

Potrivit ambasadorului Maior, în acea perioadă, reformele profunde aduse Armatei, structurii de forţe, modului de planificare strategică a acesteia, s-au transpus într-o diplomaţie a apărării care a ajutat în mod egal şi politica externă a României, în demersurile sale de a atinge cel mai important obiectiv politico-militar al ţării noastre, admiterea în Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

“Nu a fost deloc uşor din punct de vedere al curajului politic şi strategic să te angajezi că trimiţi, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, trupe în zone de conflict precum Afganistan. Generalul-locotenent Ciucă, pe atunci maior aflat la comanda primului batalion românesc dislocat în Afganistan, în vara anului 2002, a reuşit nu numai să îşi ducă la bun sfârşit misiunea, ci şi să relaţioneze pentru prima oară, într-un teatru de operații externe, cu partenerii americani, să contribuie la interoperabilitatea dintre forţele armate ale ţărilor noastre.”, a declarat George Cristian Maior.

Din perspectiva ambasadorului României, acest lucru a contribuit enorm la recredibilizarea României din punct de vedere al capacităţii sale de a-şi asuma misiuni dificile şi de a se comporta ca un aliat, anterior primirii sale în NATO.

La rândul său, Șeful Statului Major General i-a mulțumit ambasadorului României pentru susținerea constantă a Armatei. Domnia sa a evocat faptul că, în 2002, în timpul unei vizite în teatrul de operațiuni din Afganistan, George Cristian Maior a afirmat că „drumul României spre NATO trece prin Kandahar”.

De asemenea, în cadrul aceleiași ceremonii, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă a acordat Emblema de Onoare a Statului Major General atașatului apărării din cadrul Ambasadei României la Washington, colonel Constantin Iacobiță. „Datorez această onoare instituției militare din care fac parte”, a declarat cu această ocazie, atașatul Apărării, se arată într-un comunicat al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.