Acasă Externe Rep. Moldova: Streleț și-a prezentat demisia

Rep. Moldova: Streleț și-a prezentat demisia

DISTRIBUIȚI

 Valeriu Streleț140846 – 30102015  –  Valeriu Streleț i-a prezentat, vineri, șefului statului demisia din funcția de premier, după ce Parlamentul a votat ieri moțiunea de cenzură la adresa Cabinetului condus de acesta. ”m discutat cu domnul preşedinte despre perspectivele care urmează în guvernele ulterioare. Dumnealui trebuie să discute cu toţi viceprim-miniştrii şi să ia o decizie”, a declarat Valeriu Streleț, citat de publika.md.

Președintele Nicolae Timofti va trebui să desemneze prin decret prezidențial un premier interimar, dintre cei patru vicepreședinți existenți: Victor Osipov, Natalia Gherman, Stephane Christophe Bride și Gheorghe Brega. Victor Osipov, actualul vicepremier pentru reintegrare (care se ocupă de Transnistria – n.r.) ar putea fi noul premier interimar.

După ce guvernul Chiril Gaburici și-a prezentat demisia, interimatul funcției de premier a fost asigurat de către Natalia Gherman.

Preşedintele ţării are dreptul să facă două propuneri pentru un nou candidat la funcţia de şef al Cabinetului de miniştri, după consultări cu partidele parlamentare.

Între timp, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Premierul desemnat de şeful statului va prezenta Parlamentului, în interval de 15 zile, propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de către deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul.

Dacă însă, în decurs de 45 de zile de la prima solicitare, Parlamentul nu va accepta niciunul dintre cei doi candidați propuși de şeful statului, atunci Legislativul poate fi dizolvat şi sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.

Constituția prevede că alegeri nu pot avea loc în ultimele șase luni de mandat al președintelui țării, astfel că chiar dacă în următoarele trei luni nu va fi numit un Guvern, Parlamentul nu poate fi dizolvat mai devreme de luna martie a anului viitor.

Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Streleţ, grație susținerii de care opoziția socialistă și comunistă s-a bucurat din partea deputaților Partidului Democrat, care făcea parte din coaliția guvernamentală. Moțiunea a fost susținută de deputații PSRM, PCRM, PDM și unul neafiliat. Liberalii și cei trei deputați ai partidului condus de fostul premier proeuropean Iurie Leancă nu au participat la vot. Guvernul Streleț a fost învestit în data de 30 iulie. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.