Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Situația micilor baraje din România la sfârșitul anului 2015

București: Situația micilor baraje din România la sfârșitul anului 2015

DISTRIBUIȚI

apele romane141628 – 14122015 –  Administrația Națională ”Apele Române” organizează avizarea documentațiilor de expertiză a siguranței barajelor mici, de importanță locală, din categoriile C și D în cadrul a patru comisii de avizare teritoriale și anume: C.T.A. Muntenia – Vest, C.T.A. Moldova, C.T.A. Muntenia – Est și C.T.A. Transilvania.

În perioada 8 – 11 decembrie 2015 a avut loc la Administrația Bazinală de Apă Mureș sedința comună de bilanț a activității comisiilor teritoriale reunite. Cu această ocazie, au fost avizate, în vederea autorizării, un număr de 16 documentații de expertizare a unor baraje din toate bazinele hidrografice ale țării, precum și o documentație de realizare a unor investiții noi. Documentațiile menționate au fost avizate și s-a aprobat emiterea autorizațiilor de funcționare în condiții de siguranță, respectiv a acordului de funcționare în siguranță pentru investițiile noi cu rol de apărare împotriva inundațiilor din bazinul hidrografic Someș-Tisa, în zona frontierei cu Republica Ungară.

La sedințele comune au participat reprezentanți ai tuturor comisiilor teritoriale de avizare, specialiști în domeniul siguranței barajelor, din mediul universitar, din rândul experților naționali autorizați, precum și reprezentanți ai deținătorilor lucrărilor avizate. De asemenea, s-au purtat discuții privind propunerea de buget de venituri și cheltuieli pentru anul 2016, propuneri de îmbunătățire a normativelor tehnice pentru siguranta barajelor și ale activității comisiilor teritoriale, iar în ultima zi au fost discutate elemente de reglementare a siguranței digurilor de apărare împotriva inundațiilor.

Analiza activității din anul 2015 a Comisiilor Teritoriale a relevat două aspecte importante privind această activitate, și anume: la nivel național, cca. 40% din barajele ce aparțin terților sunt, în continuare, neautorizate, în ciuda acțiunilor de control  ale Inspecției Apelor din cadrul A.N. ”Apele Române” și faptul că activitatea de reglementare a siguranței barajelor este percepută ca una periferică, fără a se bucura de susținerea tuturor factorilor de decizie.

În acest context, este necesar a se conștientiza faptul că cele peste 2.000 de mici baraje au, de cele mai multe ori, un important rol de apărare împotriva inundațiilor a unor comunități locale, și că avarierea acestora poate conduce la consecințe care se pot materializa în pierderi economice, de mediu, de patrimoniu cultural, național și internațional, și chiar în pierderi de vieți omenești. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.