Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Președintele Iohannis: ”Susţinerea activă a parcursului european al Republicii Moldova depinde...

București: Președintele Iohannis: ”Susţinerea activă a parcursului european al Republicii Moldova depinde de voinţa politică a autorităților de la Chişinău”

DISTRIBUIȚI

Iohannis - ambasadoriDe la întâlnire a lipsit ambasadorul SUA în România  142067 – 21012016  – Prin adoptarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării în iunie 2015, România și-a conturat clar și predictibil cadrul în care operează în materie de securitate națională, dar mai cu seamă s-a definit pe sine ca stat în raport cu propriii cetățeni, în raport cu aliații și partenerii săi internaționali, în regiune și în ansamblul politicii internaționale. România puternică în Europa și în lume, așa cum am intitulat Strategia Națională de Apărare, nu este un deziderat care ne privește doar pe noi, la noi acasă, ci un angajament de politică externă în sine. România este puternică în hotărârea sa de a fi o sursă de stabilitate și democrație într-o regiune complicată, în consecvența și predictibilitatea acțiunilor sale în raport cu partenerii externi și în loialitatea față de valori și principii, a declarat joi, la Palatul Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul întâlnirii anuale a şefilor misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană au fost, sunt și vor rămâne pilonii fundamentali pe care se construiește politica externă a României.

Președintele Iohannis a amintit că în plan intern 2015 a fost un an al recâștigării normalității și că în acest an trebuie să se consolideze în viața politică românească virtuţile dialogului, deschiderii către societatea civilă, responsabilității şi profesionalismului în relaţiile instituţionale.

În ceea ce privește Republica Moldova, România este decisă să rămână un susţinător ferm al aspiraţiilor europene, să sprijine reformele necesare acestui obiectiv, să fie puternic implicată în mobilizarea solidarităţii europene, atunci când este necesar, pentru depăşirea dificultăţilor şi menţinerea cursului european. ”Susţinerea activă a parcursului european al Republicii Moldova depinde însă de voinţa politică a autorităților de la Chişinău pentru asumarea principiilor ce definesc statul de drept, precum şi a reformelor ce trebuie să însoțească aplicarea Acordurilor cu Uniunea Europeană”.

 Pe de altă parte, șeful statului român consideră că este absolut necesar ca angajamentele asumate de partenerii europeni faţă de Republica Moldova să fie menţinute şi extinse odată cu obținerea de progrese în consolidarea statului de drept. ”Doresc noului Guvern moldovean mult succes în aceste demersuri!”

Tot în plan regional, România tratează cu atenţie permanentă evoluția procesului de stabilizare și integrare europeană în Balcanii de Vest, fiind unul dintre cei mai puternici susţinători ai extinderii Uniunii Europene către statele din zonă și un contributor activ la stabilitatea regională.

În același timp, România va fi în continuare parte activă în diverse formate şi platforme regionale, precum Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră, Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est, Iniţiativa Central-Europeană. Vom susţine proiectele şi iniţiativele din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării şi vom fi la fel de prezenți în forurile europene şi euroatlantice pentru recunoașterea importanţei strategice a regiunii Mării Negre.

De la eveniment a lipsit ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, în locul său participând însărcinatul cu afaceri Dean Thompson. – PROMPT MEDIA

foto:presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.