Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Alertă la granița României cu Ucraina

Alertă la granița României cu Ucraina

DISTRIBUIȚI

gripa-porcina-alerta-la-granita142245 – 01022016  –  Alertă la granița României cu Ucraina din cauza gripei porcine. Virusul a provocat deja 60 de decese în statul vecin, iar angajații maramureșeni de la punctul de trecere a frontierei din Sighet au luat deja măsuri de control.

Ei poartă măști și mănuși chirurgicale, filtrele de control sunt igienizate și dezinfectate după fiecare schimb, iar starea de sănătate a cetățenilor care intră în țară este monitorizată.

Deocamdată nu există restricții în privința traficului de persoane dinspre sau către Ucraina, deși autoritățile ucrainene au cerut închiderea granițelor.

În schimb, oricine intră sau iese din țară este întrebat dacă prezintă simptomele virusului AH1N1 și este înregistrat în evidența vamală. Polițiștii de frontieră derulează și o campanie de informare privind virusul gripei porcine.

Zilnic, prin vama Sighetul Marmației circulă aproximativ 2500 de persoane și în jur de 700 de autoturisme. În județul Maramureș a fost înregistrat deja un caz de îmbolvărire cu virusul AH1N1. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani, internat acum la spitalul de boli infecțioase din Cluj Napoca.

Și la Suceava a fost aprobat un plan pentru prevenirea și combaterea gripei porcine. Astfel, în contextul evoluției acesteia pe teritoriul Ucrainei și a confirmării, în proximitatea graniței cu judetul Suceava, a cinci decese la Cernăuți, prefectul Constantin Harasim a convocat Comitetul Judetean pentru Situații de Urgență Suceava.

Direcția de Sănătate Publică Suceava monitorizează situația, cu măsuri suplimentare în zona Rădăuți, care este mai aproape de frontiera cu Ucraina. În județ s-au distribuit 11.000 de doze de vaccin, dintre care 9.000 au fost deja administrate categoriilor cu risc, iar ultimele 2.000 de doze ajunse la Suceava au fost repartizate în zona Rădăuți.

Se are în vedere înființarea unui punct de informare al DSP Suceava în PTF Siret, iar Inspectoratul Școlar Județean Suceava va trebui să facă informare în toate școlile din județ, iar directorii vor trebui să anunțe imediat în legătură cu orice suspiciune de boală în vreo unitate de învățământ.

Până pe 28 ianuarie, Ministerul Sănătății din Ucraina a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa și Lvov.  În condițiile în care această boală evoluaează la granița de nord a României, MAE recomandă amânarea călătoriilor în Ucraina dacă nu sunt urgențe.

Simptomele bolii sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere, la care se adaugă diareea, senzația de vomă și febră de 38 grade.

Categoriile de risc la îmbolnăvire cu gripa porcina sunt copiii și bătrânii. –  PROMPT MEDIA

foto:citynews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.