Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: 96 de persoane au solicitat protecţia statului român de la începutul...

București: 96 de persoane au solicitat protecţia statului român de la începutul acestui an

DISTRIBUIȚI

 cereri de azil142497 – 15022016 – Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări au înregistrat, de la începutul anului şi până în prezent, un număr de 96 de cereri de azil. Principalele state de provenienţă sunt Pakistan Siria şi Irak. Solicitanţii sunt majoritatea bărbaţi, cu media de vâstă între 18 şi 34 de ani.

Cererile de acordare a unei forme de protecţie sunt analizate şi procesate de către ofiţeri special desemnaţi din cadrul Centrelor Regionale de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil. Amintim că în România există şase astfel de unităţi, în Bucureşti, Timişoara, Giurgiu, Rădăuţi, Galaţi şi Maramureş.

Poliţiştii examinează individual fiecare cerere, luând în considerare documentele din dosar, datele declarate de solicitant în cadrul interviului coroborate cu informaţiile din ţara de origine, în vederea acordării unei forme de protecţie sau respingere a cererii.

Potrivit legislaţiei naţionale în materie de azil, în România se recunoaşte statutul de refugiat, la cerere, cetăţeanului străin care, în urma unei temeri bine întemeiate de a fi persecutat pe motive de rasă, religie, naţionalitate, opinii politice sau apartenenţă la un anumit grup social, se află în afara ţării de origine şi care nu poate sau, din cauza acestei temeri, nu doreşte să solicite protecţia respectivei ţări, precum şi apatridului care, aflându-se, din motivele menţionate anterior, în afara ţării în care avea reşedinţa obişnuită, nu poate sau, din cauza acestei temeri, nu doreşte să se întoarcă în respectiva ţară şi cărora nu li se aplică cauzele de excludere de la recunoaşterea statutului de refugiat. De asemenea, se acordă protecţia subsidiară cetăţeanului străin sau apatridului care nu îndeplineşte condiţiile pentru recunoaşterea statutului de refugiat şi cu privire la care există motive întemeiate să se creadă că, în cazul returnării în ţara de origine, respectiv în ţara în care îşi avea reşedinţa obişnuită, va fi expus unui risc serios şi care nu poate sau, din cauza acestui risc, care nu doreşte protecţia acelei ţări şi căruia nu i se aplică cauzele de excludere de la acordarea acestei forme de protecţie, prevăzute de actul normativ menţionat mai sus.

Prin risc serios se înţelege condamnarea la pedeapsa cu moartea sau executarea unei astfel de pedepse, tortură, tratamente sau pedepse inumane ori degradante sau o ameninţare serioasă, individuală, la adresa vieţii sau integrităţii, ca urmare a violenţei generalizate în situaţii de conflict armat intern sau internaţional, dacă solicitantul face parte din populaţia civilă. În prezent, în România sunt înregistraţi aproximativ 2.600 de beneficiari ai unei forme de protecţie internaţională. – PROMPT MEDIA

foto:digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.