Acasă Politic București: 23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei

București: 23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei

DISTRIBUIȚI

Ziua Mondială a Meteorologiei143237 – 23032016 – 23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei. Mai cald, mai secetos, mai umed. Înfruntă viitorul! Clima se schimbă şi nu este un scenariu viitor. Se întâmplă acum. Clima va continua să se schimbe de-a lungul deceniilor următoare, pe măsură ce activităţile noastre duc la mai multe emisii de gaze cu efect de sera.

Tema sub care se desfăşoară anul acesta Ziua Mondială a Meteorologiei este Mai cald, mai secetos, mai umed. Înfruntă viitorul! şi ilustrează realitatea schimbărilor de climă.

Se subliniază şi cu această ocazie, faptul că fără măsuri urgente de reducere a emisiilor, tendința temperaturilor este de creștere, ca și frecvența și intensitatea fenomenelor extreme.

Ultimele decenii au fost semnificativ mai calde decât cele anterioare, iar perioada 2011-2015 a fost cea mai fierbinte. Anul 2015, puternic marcat de  fenomenul El Niño, a fost cel mai călduros an de la începutul măsurătorilor meteorologice moderne.

Schimbările climatice afectează tiparul natural al anotimpurilor și duc la creșterea în frecvență și intensitate a unor fenomene meteorologice extreme, cum ar fi valurile de caniculă, seceta și ploile abundente.

Specialiştii afirmă că încă este timp pentru reducerea daunele. În decembrie 2015 guvernele lumii au adoptat în unanimitate Acordul de la Paris, care prevede reduceri rapide și profunde ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest acord istoric obligă toate țările să depună eforturi ambițioase pentru a răspunde amenințării schimbărilor climatice pe baza unor „responsabilități comune, dar diferențiate”.

Acordul prevede şi un sprijin financiar pentru ţările în curs de dezvoltare, pentru rezistența la schimbările climatice, pentru educaţie, formare şi sensibilizare a publicului.

În același timp, progresele științifice fac posibilă producerea de informații și de servicii pentru a sprijini rezistența şi adaptarea la schimbările climatice.

Organizația Mondială de Meteorologie și rețeaua mondială a serviciilor naţionale de meteorologie si hidrologie au un rol major în furnizarea de observații științifice şi de cercetare pentru a putea face față viitorului.

Organizaţia Meteorologică Mondială are o contribuţie excepţională la protejarea vieţii şi a bunurilor, prin intermediul programelor sale şi al celor peste 190 de Servicii Meteorologice şi Hidrologice Naţionale. Prognozele meteorologice şi avertizările timpurii emise către guverne, precum şi către diferitele sectoare economice şi către cetăţeni ajută la prevenirea şi diminuarea dezastrelor.

Impactul din ce în ce mai mare al situaţiilor de vreme extremă nu poate fi ignorat. În ultimii 30 de ani, dezastrele naturale au costat viaţa a peste două milioane de oameni şi au cauzat pagube economice estimate la mai mult de 1,5 trilioane de dolari. Aproape 90% din aceste dezastre, 70% dintre  victime  şi  80%  din  pierderile  economice  au  fost  provocate  de hazarde legate de vreme, climă şi apă, aşa cum sunt ciclonii tropicali, creşterea nivelului apei în situaţii de furtună, valurile de căldură, secetele, inundaţiile, precum şi epidemiile legate de inundaţii.

Ziua Mondială a Meteorologiei marcheză activitatea pe care Serviciile Meteorologice şi Hidrologice Naţionale o desfăşoară 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru a supraveghea vremea şi pentru a proteja viaţa şi bunurile. Pe 23 martie 1950 a intrat în vigoare Convenția ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Un an mai târziu, aceasta a devenit agenție specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operațională și științe conexe geofizice. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.