Acasă Externe Israel: Klaus Iohannis despre românii din Israel: Așa da ambasadori pentru România!

Israel: Klaus Iohannis despre românii din Israel: Așa da ambasadori pentru România!

DISTRIBUIȚI

 Iohannis - comunitatea142975 – 10032016 –  Președintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 9 martie a.c., la Ierusalim, o alocuțiune cu prilejul întâlnirii cu reprezentanții comunității israeliene de origine română.

”Sunt foarte bucuros și foarte mișcat că pot să fiu în această seară în mijlocul dumneavoastră. Soția mea Carmen și cu mine ne-am gândit de multe ori, în viața noastră anterioară, cum ar fi să venim la Ierusalim. Și iată, am venit într-o poziție care mă face să stau în fața dumneavoastră. Am venit încă de duminică seară și am avut de atunci multe întâlniri cu cei mai înalți reprezentanți din Statul Israel – cu președintele Rivlin, cu prim-ministrul Netanyahu, cu președintele Knesset-ului, domnul Edelstein, cu alți oameni care au dorit să participe sau au fost invitați să participe la aceste întâlniri. Pot să vă spun din capul locului că toate întâlnirile au fost foarte bune, discuții foarte bune care au dus cu siguranță la o mai strânsă relație între România și Israel. Aceste lucruri, probabil, sunt de o oarecare importanță pentru dumneavoastră, dar mult mai important cred că este, pentru această comunitate care a venit în această seară să se întâlnească cu mine, altceva. Peste tot, am găsit oameni care au vorbit românește și peste tot mi-au spus oamenii că sunt bucuroși că a venit cineva din România și că sunt bucuroși să spună câteva cuvinte în limba română în fața unui oficial din România. Dar, mult mai important, oficialii Statului Israel, cu toții, mi-au spus că îi apreciază foarte mult pe cei veniți din România, cei originari din România, și acest lucru, pot să vă spun, m-a uns la suflet. O comunitate cum sunteți dumneavoastră, mare, puternică și apreciată, așa da ambasadori pentru România și vă mulțumesc! Comunitatea care trăiește în Israel și este originară din România a venit în diferite etape. Unii sunt la prima generație, cei care au venit direct din România. Alții sunt deja a doua generație, alții a treia generație. Am întâlnit oameni care, cu mare emoție, mi-au spus că părinții sau bunicii vin din România, dar ei nu mai vorbesc bine românește și s-au străduit totuși să vorbească cu mine în limba română. Foarte impresionant!

Am întâlnit pe cineva care ne-a făcut un ghidaj într-un loc și mi-a spus că, atunci când merge cu grupuri de turiști, se arborează acolo unde merge drapelul României și se cântă imnul. Credeți-mă, pentru mine, așa ceva este emoționant. Am fost la multe lăcașuri sfinte, am fost în această după-amiază la Zidul Plângerii, am fost ieri la Yad Vashem, am fost la Așezământul Ortodox Românesc și în multe alte locuri. Peste tot, am fost foarte impresionat de evlavie, de emoția care s-a simțit peste tot și, evident, de românii care m-au salutat acolo. Comunitatea dumneavoastră a contribuit semnificativ la construirea Statului Israel. Medici, profesori, ingineri, meseriași, ați venit și v-ați integrat, ați construit, în bună parte, această societate a Statului Israel. Acest lucru vă onorează și ne onorează.

Această comunitate puternică este cea mai valoroasă legătură, cel mai valoros pod între România și Israel. Și acest pod se întărește pe zi ce trece. Foarte mulți, poate și dintre dumneavoastră, dar dintre cei cu care am vorbit, mi-au spus că fie au deja cetățenia românească, cei care au renunțat la ea, fie că vor să aibă cetățenia statului român. Și acest lucru, cu siguranță, va duce la intensificarea schimburilor și va duce la un pod și mai solid între România și Israel.

Am fost foarte bucuros când am aflat că nu doar legătura istorică este importantă și pe ea se bazează, de fapt, această relație, în care a apărut o nouă componentă. Un tânăr deputat mi-a spus că el, și mulți alții ca el, vor să vină să facă afaceri în România. Este excepțional! Iată, o generație care nu vine din România dorește să recreeze relația cu România, dorește să participe la acest pod între țări. Pentru toate acestea, vă felicit, vă mulțumesc și sunt foarte bucuros că ne-am întâlnit în această seară.” –  PROMPT MEDIA

foto:presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.