Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: RADET zice că se reformează și înființează 21 de zone unitare...

București: RADET zice că se reformează și înființează 21 de zone unitare de încălzire

DISTRIBUIȚI

 143534 – 07042016  – Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (radet_1), Gabriel Dumitraşcu, a prezentat “Reformarea conceptului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat – elemente de strategie”.

“Această reformare şi regândire a întregului concept de alimentare cu energie termică în sistem centralizat este echivalentul unui nou sistem de management al performanţei. Este vorba de trecerea spre un nou sistem de management de termoficare centralizat. El a fost gândit pentru o structură adaptată condiţiilor actuale ale economiei de piaţă, pentru a putea face trecerea de la o organizare de tip arhaic şi pentru că, în condiţiile în care se află azi regia este foarte greu să faci performanţă pe întreg. Mai ales când pentru acel întreg, investiţiile au lipsit mai bine de 25 de ani ”, a declarat Dumitraşcu. Printre principalele beneficii ale noului sistem centralizat se află  reducerea pierderilor de căldură din cadrul sistemului,  a consumurilor specifice de combustibil si energie şi implicit a costurilor de producere a energiei. ”Prin gândirea marilor cartiere de consum vrem să trasăm nişte delimitări tehnice pentru îmbunătăţirea serviciului de energie termică în Bucureşti conform celor trei criterii: scăderea noxelor, eficienţa energetică ridicată şi un management performant. Va creşte gradul de siguranţă în exploatarea sistemului şi eficienţa echipamentelor şi instalaţiilor, precum şi gradul de protecţie a mediului ambiant prin reducerea emisiilor poluante”. Noul sistem centralizat oferă condiţiile tehnice şi economice pentru accesarea fondurilor pentru investiţii sau a fondurilor nerambursabile atât de necesare modernizării infrastructurii ”arhaice” din care este compus în prezent sistemul de termoficare. ”Această abordare este singura modalitate viabilă pe termen scurt şi mediu care ne permite accesul către asigurarea fondurilor necesare modernizării şi retehnologizarii sistemului centralizat de alimentare cu energie termică al Municipiului Bucureşti. În prezent termoficarea pe toate componentele ei nu e un domeniu finanţabil”, a mai spus Dumitrașcu.

Zonele unitare de încălzire au fost stabilite conform prevederilor Ordinului nr. 91/ 2007 emis de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală (ANRSC) prin care a fost aprobat Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică. Acestea sunt ariile geografice în interiorul cărora alimentarea cu energie termică se poate realiza inclusiv în sistem centralizat.

În ceea ce priveşte studiul comparativ între sistemul centralizat de termoficare şi centrala termică de apartament, acesta demonstrează că în Bucureşti se recomandă şi chiar impune folosirea încălzirii centralizate, având în vedere motive de ordin social, economic şi al protecţiei mediului. Astfel, sistemul centralizat de termoficare este sigur în exploatare şi are o durată de viaţă de peste 30 de ani, este independent din punct de vedere al combustibilului folosit şi poate funcţiona atât cu gaze naturale, cât şi cu păcură şi alte surse neconvenţionale. Nu în ultimul rând, este ecologic, lipsesc accizele de mediu şi are o atitudine prietenoasă faţă de mediu şi resursele energetice.

RADET Bucureşti este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, deţinând 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 565.000 de apartamente, reprezentate de peste 8.500 de blocuri şi imobile, în care trăiesc peste 1,22 milioane de locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. RADET Bucureşti este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% dintre consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.