Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles:Comisia Europeană ne avertizează din nou

Bruxelles:Comisia Europeană ne avertizează din nou

DISTRIBUIȚI

 comisia europeana144378 – 27052016 – Comisia Europeană a solicitat României și altor 20 de state membre, să transpună integral una sau mai multe dintre cele trei directive privind achizițiile publice și concesiunile (Directivele 2014/23/CE2014/24/CE și 2014/25/CE).

Toate statele membre aveau obligația de a notifica transpunerea noilor norme în materie de achiziții publice până la data de 18 aprilie 2016.

Solicitarea Comisiei ia forma unor scrisori de punere în întârziere, care au fost trimise Austriei, Belgiei, Bulgariei, Croației, Republicii Cehe, Ciprului, Estoniei, Irlandei, Greciei, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Țărilor de Jos, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Finlandei, Spaniei și Suediei.

Noile directive sporesc eficiența sistemului de achiziții publice din Europa și prevăd norme mai inteligente și proceduri electronice.

Autoritățile care au făcut deja tranziția la achizițiile publice electronice raportează economii cuprinse între 5 și 20 %. Având în vedere faptul că statele membre ale UE cheltuiesc anual peste 1,9 mii de miliarde euro pentru achizițiile publice, orice economie de 5 % ar însemna un adaos de 100 de miliarde euro pentru bugetele lor

Datorită noilor norme, întreprinderile mici și mijlocii vor putea participa mai ușor și cu costuri mai reduse la licitațiile pentru contracte de achiziții publice și vor putea respecta principiile transparenței și concurenței promovate de UE. De asemenea, un grad mai mare de transparență contribuie la creșterea responsabilizării și la combaterea corupției. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.