Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Cooperarea moldo-română evoluează către simplificarea formalităților vamale

București: Cooperarea moldo-română evoluează către simplificarea formalităților vamale

DISTRIBUIȚI

cooperare romano- moldoveana vami144137 – 12052016 – Miercuri, 11 mai 2016, Claudiu Ardeleanu, director general al Direcției Generale a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, împreună cu Vitalie Vrabie, director general al Serviciului Vamal din Republica Moldova, au evaluat gradul de realizare a prevederilor Planului de cooperare bilaterală și stadiul implementării proiectului pilot privind instituirea controlului comun în punctul de trecere a frontierei Oancea-Cahul. Referitor la controlul comun în punctul de trecere a frontierei Oancea-Cahul, părțile au convenit urgentarea definitivării proiectului termenilor de referință și remiterea acestuia spre aprobare Comisiei Europene.

Un alt subiect de pe agenda întrevederii l-a constituit implementarea la punctul de trecere a frontierei Albiţa-Leuşeni a proiectului pilot privind recunoaşterea unilaterală de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova a agenților economici autorizaţi din Uniunea Europeană în Republica Moldova.

De la lansarea proiectului (1 iulie 2015), 16 companii din UE care deţin certificatul AEO au beneficiat de simplificările acordate la traversarea punctului de trecere menționat. În perspectivă se preconizează recunoașterea mutuală, care presupune acordarea acestor facilități și agenților economici autorizați din Republica Moldova care efectuează livrări de mărfuri în spațiul comunitar.

Claudiu Ardeleanu a declarat că întâlnirea de lucru este un bun prilej de dezvoltare a relațiilor tradiționale de cooperare între cele două administrații vamale pe linia securizării lanțului logistic și simplificării formalităților vamale la frontiera comună.

La rândul său, Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților autorității vamale române pentru dialogul instituit și a menționat că implementarea Planului de cooperare a contribuit semnificativ la intensificarea măsurilor antifraudă şi de facilitare a traficului transfrontalier, în special prin prisma perspectivelor şi aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova, conform Acordului de Asociere cu UE. – PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.