Acasă Externe NATO își poate intensifica activitatea în Suedia. Numai la solicitarea guvernului de...

NATO își poate intensifica activitatea în Suedia. Numai la solicitarea guvernului de la Stockholm

DISTRIBUIȚI

 Parlamentul de la Stockholm144360 – 26052016 –  Parlamentul de la Stockholm a ratificat miercuri acordul cu NATO prin care Alianţa va putea să-şi intensifice participarea la exerciţii militare în Suedia şi să vină în sprijinul acestei ţări neutre în eventualitatea unei crize, relatează portalul thelocal.se, citat de Agerpres.

Acest acord de sprijin al ţării gazdă (Host Nation Support Agreement – HNSA) fusese semnat în septembrie 2014. Conform documentului, NATO va avea dreptul să aducă în Suedia elicoptere, avioane şi nave, dar numai la solicitarea guvernului de la Stockholm.

Aprobarea documentului a fost pusă sub semnul întrebării până în ultimul moment, întrucât Partidul de Stânga şi formaţiunea de extremă-dreapta Democraţii Suedezi au făcut o alianţă împotriva acestei înţelegeri cu NATO. Acordul a fost votat după ce Democraţii Suedezi au decis în cele din urmă să voteze pentru.

În timpul votului, şapte femei au protestat din spaţiile rezervate publicului, iar preşedintele legislativului a întrerupt şedinţa pentru evacuarea protestatarelor.

Suedia a dus încă de pe vremea Războiului Rece o politică de neafiliere la blocurile militare, opinia publică suedeză sprijinind în mod tradiţional această politică de nealiniere. Însă de câţiva ani se constată o schimbare a acestei opţiuni. Astfel, într-un sondaj efectuat în luna septembrie, 41% dintre respondenţi s-au declarat favorabili unei eventuale aderări la NATO şi 39% împotrivă, în timp ce 20% s-au arătat indecişi. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.