Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Mai multă disciplină în construcții

București: Mai multă disciplină în construcții

DISTRIBUIȚI

muncitori-constructii 144863 – 24062016 –  Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, inițiativă propusă și susținută de Grupul parlamentar al PSD. Noul act normativ aduce o serie de modificări semnificative, benefice pentru întreaga țară, instituind obligaţia executantului de a garanta lucrările publice pentru o perioadă minimă, începând de la un an şi până la cinci ani, de la finalizarea lor, în funcţie de categoriile de importanţă ale construcţiilor stabilite potrivit legii.

Calitatea lucrărilor de construcții din România, fie că este vorba despre infrastructură sau de alte tipuri de lucrări publice, este tot mai scăzută. Cadrul legal a permis situația în care durata de viață a lucrărilor să fie mai mică decât durata execuției (unele tronsoane noi de autostrăzi au avut garanție asumată de 2 ani, în condițiile în care în majoritatea statelor UE perioada minimă este de 5 ani pentru lucrări publice mari).

Prevederile noii legi se aplică atât construcţiilor, cât şi instalaţiilor aferente acestora, în etapele de proiectare, verificare tehnică a proiectelor, execuţie şi recepţie a construcţiilor, precum şi în etapele de exploatare, expertizare tehnică şi intervenţii la construcţiile existente şi de post-utilizare a acestora, indiferent de forma de proprietate, destinaţie, categorie şi clasă de importanţă sau sursă de finanţare, în scopul protejării vieţii oamenilor, a bunurilor acestora, a societăţii şi a mediului înconjurător. Legea introduce etape de verificare şi expertizare tehnică în vederea responsabilizării specialiştilor cu activitate în construcţii (verificatori tehnici atestaţi, respectiv experţi tehnici atestaţi). Totodată, avându-se în vedere atribuţiile universităţilor tehnice de profil în formarea specialiştilor cu activitate în construcţii, actul normativ prevede nominalizarea acestora ca factori implicaţi în asigurarea calităţii în construcţii.

În ceea ce privește perioada de garanţie, aceasta va fi stipulată în contractele încheiate între părţi şi va avea o durată minimă de 5, 3 sau 1 an, în funcţie de categoriile de importanţă ale construcţiilor stabilite potrivit legii. Controlul calităţii în construcţii se exercită de către Inspectoratul de Stat în Construcţii, care răspunde de aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniu.

Atestarea tehnico-profesională a specialiştilor care își desfăşoară activitatea în construcţii, respectiv verificatori de proiecte, experţi tehnici, auditori energetici pentru clădiri, pe domenii/subdomenii de construcţii şi pe specialităţi pentru instalaţiile aferente construcţiilor, se va face de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

O altă modificare a vechii legi se referă la introducerea obligativităţii dării în folosinţă a construcţiei după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor, preluarea acesteia şi obţinerea autorizaţiilor potrivit legii. Executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă, precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizarea şi executarea acesteia se va sancționa cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice poate dispune prin ordin al ministrului sancţiuni complementare.

Adoptarea acestei inițiative legislative va avea un impact bugetar favorabil, având în vedere favorizarea unei durate de viață mai mari a lucrărilor publice, prin promovarea calității superioare a execuției și a cheltuielilor publice mai reduse pentru reabilitare, este de părere deputatul PSD Florin Pâslaru. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.