Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București:  România se va alătura statelor care lucrează alături de OECD la...

București:  România se va alătura statelor care lucrează alături de OECD la măsurile privind combaterea erodării bazei de impozitare și transferul profiturilor

DISTRIBUIȚI

OECD144491 – 02062016 –  România se va alătura țărilor și jurisdicțiilor care lucrează cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și cu membrii G 20 la dezvoltarea standardelor Proiectului BEPS (Erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor) și la monitorizarea implementării acestui pachet, care urmează să fie aplicat și în țara noastră, ținând cont de particularitățile de dezvoltare.

Guvernul a aprobat, la 2 iunie, printr-un Memorandum, aderarea României ca asociat la Forumul de implementare a Proiectului BEPS, ceea ce va permite participarea țării noastre la realizarea măsurilor privind combaterea erodării bazei de impozitare și transferul profiturilor, precum și implementarea acestora pe teritoriul național. Experiența acestui forum va adăuga valoare și implementării recomandărilor Uniunii Europene, în contextul propunerii de Directivă elaborată de Consiliu privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale, care afectează în mod direct funcționarea pieței interne (ATAD).
În ce constă Planul BEPS

În contextul creșterii mobilității capitalurilor și activelor necorporale, al noilor modele de afaceri (economia digitală), în februarie 2013 OECD a întocmit o analiză-diagnostic privind aspectele care generează erodarea bazei fiscale și împărțirea profiturilor, finalizată prin prezentarea raportului “Addressing Base Erosion and Profit Shifting”. Această analiză a fost urmată, în iulie 2013, de un plan de 15 acțiuni intitulat “Action Plan on Base Erosion and Profit Schifting”, care își propune să reformeze principiile fiscalităţii în domeniul impozitelor directe. Planul BEPS include recomandări pentru modificări legislative atât în plan național, cât și a prevederilor internaționale, în scopul de a contracara situațiile care apar ca urmare a utilizării de către multinaționale a neconcordanțelor legislative din sistemele fiscale naționale ale statelor în care acestea își extind activitățile. Prin urmare, acest plan va genera modificări ale Modelului OECD de convenție de evitare a dublei impuneri, ale Liniilor directoare privind preţurile de transfer, precum și ale sistemelor fiscale naționale. Obiectivul este acela de a se ajunge la soluționarea, într-o proporție cât mai mare, a dublei neimpozitări și la îmbunătățirea mecanismelor de soluționare a cazurilor de dublă impozitare. Trebuie menționat că acesta nu propune modificarea cotelor de impozitare, ci modalitatea de atribuire/alocare a profiturilor (bazei impozabile) între jurisdicţii.

O altă componentă a Planului de acţiuni BEPS este intensificarea schimbului de informaţii pe două planuri: printr-o creştere a transparenţei şi raportării de informaţii de către contribuabili către autorităţi fiscale, precum şi între autorităţile fiscale ale diverselor state. Această componentă a Planului este în concordanță cu propunerea de modificare a Directivei privind schimbul de informaţii, cu scopul de a extinde schimbul automat de informaţii pentru deciziile fiscale transfrontaliere.

O componentă importantă a acţiunilor BEPS este dedicată preţurilor de transfer. Din cele 15 măsuri, cinci se referă explicit sau implicit la preţurile de transfer. România şi-a asumat prevederile Liniilor directoare privind preţurile de transfer emise de OECD pentru societăţile multinaţionale şi administraţiile fiscale prin preluarea în legislaţia naţională. Totodată, ținând cont că această arie este în prezent una dintre cele mai vizate de autorităţile fiscale din România în controalele efectuate, participarea la implementarea pachetului de măsuri BEPS reprezintă o aliniere la practicile internaţionale din domeniu.

Forumul de implementare a Proiectului BEPS (Erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor) a fost prezentat și aprobat de către Secretariatul OECD în cadrul întâlnirii miniștrilor de finanțe din G20, care a avut loc în Shanghai, în perioada 27-28 februarie 2016. Prima întâlnire a țărilor care au aderat la Planul de Acţiuni BEPS va avea loc la Kyoto în perioada 30 iunie-1 iulie 2016. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.