Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: CSM sesizează CNA în legătură cu afirmațiile lui Traian Băsescu

București: CSM sesizează CNA în legătură cu afirmațiile lui Traian Băsescu

DISTRIBUIȚI

 basescu145233 – 15072016 -În şedinţa din data de 14 iulie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat că afirmaţiile lui Traian Băsescu lansate în spaţiul public la data de 15 iunie, prin intermediul unei intervenţii telefonice la postul de televiziune RTV, ”sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii justiţiei, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”.

Plenul CSM a decis să sesizeze Consiliul Naţional al Audiovizualului.  Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 17 iunie a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a unei sesizări a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. ”Fostul preşedinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală şi judiciară a procurorilor DNA este coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar. În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susţinute de procurorul DNA – Structura Teritorială Constanţa în faţa instanţei de judecată la momentul soluţionării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat. De asemenea, în cursul intervenţiei telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheşelu, procuror DNA – Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obţină denunţuri împotriva sa”, se arată în comunicat. Inspectorii judiciari au constatat că respectivele afirmaţii sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care să le susţină şi nici o eventuală atitudine neconformă, abuzivă sau nedeontologică a organelor de urmărire penală în sensul afirmaţiilor lansate în spaţiul public.

”Declaraţiile fostului preşedinte al României – persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice – au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare, impactul acestora asupra justițiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie”, arată CSM. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.