Acasă Anchete Justitie Concurs pentru 12 posturi de judecător la Înalta Curte de Casație și...

Concurs pentru 12 posturi de judecător la Înalta Curte de Casație și Jusțiție

DISTRIBUIȚI

 160681 – 02082021 – Secţia pentru judecători a CSM organizează concurs pentru 12 posturi de judecător la Înalta Curte de Casație și Jusțiție după ce, săptămâna trecută, a modificat regulamentul privind proba-interviu şi după ce, anul trecut, oamenii Liei Savonea au picat la interviu

Secţia de judecători a CSM a anunţat organizarea unui concurs pentru ocuparea a 12 posturi de judecător la Înalta Curte, potrivit ordinii de zi soluţionate. E vorba de 4 posturi la Civil, 4 la Penal şi alte 4 la Contencios administrativ şi fiscal. Concursul se va desfăşura până în decembrie, 2021.

Anul trecut în decembrie, candidații susținuți de fosta preşedintă a CSM, Lia Savonea, au fost picați la interviu după ce unii dintre membrii Consiliului le-au dat note mici, de 1. Judecătorii picaţi au fost Alina Ghica, Vasile Bîcu, Erica Nistor, Victor Hortolomei sau Marius Cristian Epure. Între timp, Alina Ghica a reuşit să fie promovată la Înalta Curte, iar Erica Nistor s-a pensionat.

Alina Ghica este fostă președintă a CSM și vicepreședintă a Curții de Apel București. Este cea care a suspendat completurile de 5 judecători de la ÎCCJ din 2018 și a anulat o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum.

Vasile Bîcu este judecătorul CAB care a dat jos șeful Armatei chiar în ziua vizitei șefului NATO la București. Bîcu a fost trimis în judecată pentru corupţie, dar a fost achitat. El judecă şi cererea generalului și membrului CSM Codruț Olaru de anulare a deciziilor prin care s-a constatat că a plagiat teza de doctorat.

Erica Nistor a candidat în tandem cu judecătoarea Lia Savonea pentru un post de membru în CSM, însă a câștigat doar ultima dintre ele.

În vara lui 2018, judecătorul Victor Hortolomei de la CAB a suspendat regulamentul Inspecției Judiciare și nu s-a mai putut face concurs, situație de care a profitat actualul șef al IJ, Lucian Netejoru.

Un alt candidat picat la Secţia Penală este judecătorul Marius Cristian Epure, preşedintele CA Constanța. Acesta l-a achitat definitiv pe Radu Mazăre într-un dosar în care fostul primar fusese condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în primă instanţă. Potrivit presei locale, Epure și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

Secţia pentru judecători a CSM este dominată de gruparea judecătoarei Lia Savonea, alături de care, mai nou, votează şi actualul preşedinte al CSM, Bogdan Mateescu, au explicat pentru G4media.ro mai mulţi magistraţi. Doar judecătorii Mihai Bălan şi Andrea Chiş li se împotrivesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.