Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România merge și pe mâna AIIB

București: România merge și pe mâna AIIB

DISTRIBUIȚI

 Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură145894 – 25082016 –  România se alătură altor state europene care au aderat la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), alternativa chineză a Băncii Mondiale controlate de SUA.

În ședința de miercuri, 24 august, Guvernul Cioloș a adoptat memorandumul cu tema ”Rezultatul discuţiilor privind condiţiile în care România ar putea să devină membru al Băncii

Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) şi aprobarea transmiterii unei scrisori, semnate de către ministrul finanţelor publice, conducerii AIIB prin care România îşi exprimă oficial interesul de a deveni membru al Băncii.

AIIB este o iniţiativă a Chinei lansată anul trecut şi devenită funcţională la începutul anului şi la care au aderat deja 57 de ţări. Potrivit zf.ro, 44 dintre ţările care au semnat apartenenţa la AIIB au deja subscrise sume totale de 85,9 miliarde de dolari americani (din care 30 de miliarde din partea Chinei). Aliaţi-cheie ai SUA precum Australia, Marea Britanie, Germania, Italia sau Coreea de Sud s-au alăturat AIIB. Potrivit oficialilor chinezi, promotorii proiectului, rolul băncii ar fi să investească în proiecte de înaltă calitate, dar cu costuri reduse, întrucât este mare nevoie de investiţii.

Potrivit analiştilor de la Financial Times, excluzând posibilitatea finanţării în alte monede decât dolarul, China arată că nu va folosi AIIB drept platformă pentru promovarea internaţionalizării monedei chineze, yuanul. Între membrii AIIB din Europa sunt 14 ţări în frunte cu Germania, Marea Britania, Franţa, Italia sau Olanda. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.