Acasă Externe Acordul ruso-turc privind construcţia gazoductului Turkish Stream a intrat în vigoare

Acordul ruso-turc privind construcţia gazoductului Turkish Stream a intrat în vigoare

DISTRIBUIȚI

putin-erdogan147820 – 061212016­ –  Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a semnat acordul ruso-turc privind construcţia gazoductului Turkish Stream, care a intrat, marţi, în vigoare, scrie Agerpres.

„Actul legislativ No 6765 (cu privire la ratificarea acordului privind Turkish Stream) a fost considerat acceptabil”, se arată în notificarea publicată în Monitorul Oficial Resmi Gazete.

În luna octombrie, Rusia şi Turcia au semnat un acord interguvernamental pentru a construi gazoductul Turkish Stream, documentul fiind ratificat de Legislativul Turciei pe 2 decembrie. Acordul prevede ca cele două conducte prevăzute în proiect să fie amplasate pe fundul Mării Negre, fiecare cu o capacitate anuală de transport de 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale. Turkish Stream este un plan al Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă pentru livrările de gaze naturale ruseşti destinate Europei.

În luna decembrie 2014, Rusia a anunțat că renunță la proiectul gazoductului „South Stream”, care urma să treacă prin Bulgaria, Serbia și Ungaria, în favoarea proiectului „Turkish Stream”, care prevede construcția unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia via Marea Neagră.

Un an mai târziu, după ce un avion militar rus a fost doborât de armata turcă, Rusia a suspendat lucrările Turkish Stream. Cu toate acestea, în luna august a acestui an, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, și liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Sankt Petersburg și au decis ca proiectul Turkish Stream să fie reluat, urmând să fie înființat un grup de lucru și să fie stabilită o foaie de drum.

Acordul bilateral pentru construcţia Turkish Stream a fost semnat la Istanbul în luna octombrie, în prezenţa preşedinţilor Vladimir Putin şi Recep Erdogan.

Potrivit ministrului rus al Energiei, Alexander Novak, amplasarea pe fundul Mării Negre a conductelor care formează gazoductul Turkish Stream ar urma să înceapă în 2017 și să se încheie în 2019.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă de tranzit pentru livrările de gaze naturale rusești destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev și Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale rusești destinate Europei via Ucraina.

Primul gazoduct va fi destinat exclusiv consumului intern al Turciei, la un preţ preferenţial, al doilea va duce spre un centru de distribuţie la graniţa cu Grecia şi, de acolo, la alţi eventuali consumatori din Europa de Sud.

În afară de proiectul Turkish Stream, se are în vedere construcţia centralei nucleare de la Akkuyu.

În mod paradoxal, Turcia – stat membru NATO – va coopera cu Rusia în domeniul militar şi chiar pe schimbul de informaţii, evident pe fondul evoluţiilor din Siria. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.