Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Licitație

București: Licitație

DISTRIBUIȚI

148021 – 161212016­ –  Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) lanseaza o noua licitatie pentru alocarea celor doua multiplexuri nationale, 26 de multiplexuri regionale si 18 multiplexuri locale de televiziune digitala terestra nealocate in procedurile anterioare.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa. Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.

Conditii de participare

Pentru a putea participa la licitatie, cei interesati trebuie sa achizitioneze caietul de sarcini al carui pret este de 4.000 de lei. Caietul de sarcini, care poate fi consultat pe site-ul ANCOM, poate fi cumparat incepand de astazi, 15 decembrie 2016, de la sediul ANCOM din Bucuresti, Sector 3, Str. Delea Noua nr. 2, sau, la solicitarea achizitorului, transmis in format material sau electronic, pe baza documentului justificativ prin care se confirma plata contravalorii caietului de sarcini si a imputernicirii, in original, a persoanei delegate sa il ridice. Caietul de sarcini poate fi ridicat de luni pana joi intre orele 09:00 si 16:00 si vineri intre orele 09:00 si 14:00 (ora locala).

Pentru a fi admis in licitatie, candidatul trebuie sa fie persoana juridica (societate comerciala) romana sau straina, sa fi depus toate documentele solicitate in mod complet si corect, iar durata de functionare prevazuta in actul constitutiv sa fie de cel putin 10 ani de la data intrarii in vigoare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio. Ȋn situatia in care candidatul depune oferta pentru multiplexurile nationale, cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la infiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, trebuie sa fie de minimum 2.000.000 euro. Nu pot participa la licitatie mai multe companii care fac parte din acelasi grup.

Procedura de licitatie

Asa cum a fost stabilit prin strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra aprobata de Guvernul Romaniei, alocarea multiplexurilor se face prin procedura de selectie competitiva. Aceasta presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale.

Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia poate continua cu o runda de alocare in care multiplexurile unde sunt posibile mai multe alocari vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet si 10.000 euro. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014.

Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani. Castigatorii pot lansa serviciile imediat dupa obtinerea licentei din partea ANCOM si vor avea obligatia de a pune in functiune 36 de emitatoare in termen de 2 ani de la obtinerea licentei pentru multiplexurile nationale, respectiv un emitator in termen de 1 an pentru multiplexurile regionale sau locale.

Cei interesati pot solicita clarificari la caietul de sarcini pana la data de 16 ianuarie 2017 si sa-si depuna oferta pana la data de 27 ianuarie 2017. In data de 31 ianuarie 2017, Autoritatea va anunta candidatii calificati in etapele ulterioare ale procedurii de selectie, iar in data de 13 februarie 2017 ANCOM va anunta primele oferte castigatoare si daca se impune organizarea etapei de licitatie pentru anumite categorii de multiplexuri.

In urma celor trei licitatii organizate pana in prezent, au fost alocate trei multiplexuri nationale catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A., compania castigand multiplexul acordat conditionat „free to air” si alte doua multiplexuri din banda UHF. De asemenea, au mai fost alocate douasprezece multiplexuri regionale si un multiplex local.. –  PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.