Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: În sfârșit, s-a discutat despre blocajul de pe Dunăre

București: În sfârșit, s-a discutat despre blocajul de pe Dunăre

DISTRIBUIȚI

149084 – 16022017 –  În cadrul ședinței săptămânale a Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din cadrul Camerei Deputaților s-a dezbătut problema blocajului de pe Dunăre, situație care afectează atât populația din zonă, cât și principalii agenți economici.

În urma apelului primit din partea a 44 de companii și în calitate de președinte al comisiei, președintele Comisiei, Lucian Bode, a solicitat prezența în cadrul ședinței a secretarului de Stat pentru sectorul naval din cadrul Ministerului Transporturilor în persoana domnului Mihai Tămâian, pentru a primi lămuriri cu privire la această problemă presantă și extrem de periculoasă pentru siguranța națională. Alături de reprezentanții Ministerului Transporturilor s-au aflat și directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, domnul Dorian Dumitru, dar și câțiva dintre reprezentanții semnatarilor apelului.

Deși această autoritate este obligată să asigure navigabilitate permanentă și în orice condiții pe Dunăre, de cel puțin o lună navigația este închisă datorită vremii nefavorabile care a creat un adevărat baraj de gheață, iar AFDJ-ul nu dispune de nici o navă-spărgător de gheață corespunzătoare pentru astfel de intervenții. Cu toate că țările vecine posedă un număr de până la 4 astfel de ambarcațiuni, România nu are la acest moment decât niște remorchere cu clasă de gheață improvizate cu care se încearcă fără succes deblocarea fluviului.

În tot acest timp operatorii economici au suferit pierderi financiare majore, iar incompetența autorităților devine din ce în ce mai evidentă, cu toate că în cadrul ședinței informațiile primite au fost contradictorii: pe de-o parte secretarul de stat a afirmat că AFDJ-ul nu are atribuții în procedura de spargere a gheții, iar pe de altă parte, directorul AFDJ, care deși inițial a declarat în fața presei că așteaptă o iarnă grea tocmai pentru a reliefa incapacitatea de răspuns în situații de criză, a menționat că a fost optimist în toate intervențiile din presă și că navele transformate în „tentative” de spărgătoare de gheață încearcă să soluționeze situația.

De asemenea, directorul AFDJ a reclamat disfuncționalități legate de legea achizițiilor publice care pune piedici instituției în misiunea sa de achiziționare a unor ambarcațiuni potrivite pentru misiuni de urgență pe timp de iarnă, deși fondurile alocate de la bugetul de stat au fost redirecționate spre recondiționarea unor ambarcațiuni vechi, fără a se fi întreprins vreun demers pentru achiziționarea unui spărgător de gheață atât de necesar pentru zonă. Practic, nici până anul viitor nu există șanse ca autoritatea să devină echipată corespunzător.

Pentru a putea observa pe mai departe situația din zonă s-a solicitat autorităților ca până vineri să prezinte evoluția blocajului.   PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.