Acasă Economie București: Românii din afară ar putea cotiza retroactiv la sistemul public de...

București: Românii din afară ar putea cotiza retroactiv la sistemul public de pensii

DISTRIBUIȚI

145230 – 12042017 –  Marți, 11 aprilie 2017, deputatul Constantin Codreanu (PMP), preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a înaintat Biroului permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă privind unele măsuri de cotizare retroactivă în sistemul public de pensii.

Codreanu a inițiat un proiect de lege care le-ar permite românilor din afara țării să efectueze plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, chiar dacă nu au domiciliul sau reședința în România.

”Am înaintat Biroului permanent o propunere legislativă similară cu Legea nr. 186/2016, în vigoare până la data de 27 aprilie curent, însă, diferită fundamental din punct de vedere al echității față de toți cetățenii români. Paradoxul legii nr. 186/2016 este că, prin efectele sale, s-a dorit evitarea excluziunii sociale a unor categorii de persoane care nu au dreptul la o pensie stabilită de sistemul public de pensii, dar a sfârșit prin a limita posibilitatea de cotizare retroactivă în sistem românilor care nu au domiciliul sau reședința în România. Adoptarea propunerii legislative revizuite ar permite rezolvarea unui blocaj legislativ din cauza căruia cetățenilor români cu domiciliul în străinătate le este îngrădit dreptul de a încheia un contract de asigurare cu Casa Națională de Pensii Publice”, a fost mesajul transmis de parlamentar.

În prezentarea proiectului de act normativ a mai fost adus ca argument art. 25, alin. (2) din Constituție privind libera circulație, care garantează dreptul fiecărui cetățean de a-și stabili domiciliul sau reședința în orice localitate din țară, de a emigra și de a reveni în țară. ”O lege limitativă care nu permite accesul tuturor cetățenilor români la măsurile instituite de aceasta, prin obligația de a avea un domiciliu sau reședință în țară, descurajează demersurile cetățenilor români de a contribui la fondul public de pensii în țară, respectiv intenția acestora de a reveni sau de a se stabili în viitor în România, aducând o atingere indirectă libertății acestora de a-și stabili domiciliul în afara țării,” a precizat Codreanu. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.