Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Rolul clasei politice să audă și să înțeleagă vocile românilor și să...

Rolul clasei politice să audă și să înțeleagă vocile românilor și să le fructifice printr-o relație de încredere între politicieni, instituții și cetățeni. Facând un arc peste timp, președintele a cerut parlamentarilor să legifereze cu gândul la viitor, comparându-se permanent cu înaintașii

DISTRIBUIȚI

145687 – 09052017 Cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la Proclamarea Independenței de Stat a României și a Zilei Europei, președintele României, Klaus Iohannis, a adresat marți, 9 mai a.c., un mesaj Parlamentului României în care a reamintit multiplele valențe istorice și politice ale acestei date pentru România

Arătând că Parlamentul este ”forul suprem de reprezentare și dezbatere”, președintele a vorbit despre responsabilitatea și datoria actualei clase politice  de a continua ”realizările istorice din 1848, 1859, 1877 și, apoi, din 1918”  pentru atingerea obiectivelor naționale.

Mesajul faptelor excepționale ale înaintașilor noștri este ca un proiect de țară, construit în jurul marilor valori naționale, are nevoie de clarviziunea clasei politice, dar și de coeziune dintre aceasta și societate.

Independența și Marea Unire, cei doi piloni istorici fundamentali ai existenței și dezvoltării României moderne, precum și, mai recent, integrarea europeană și euroatlantică ne arată că atingerea obiectivelor noastre fundamentale nu se poate realiza fără participarea activă a României la procesele politice europene și internaționale”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a vorbit despre responsabilitatea clasei politice de a crea un cadru legislativ coerent, esențial pentru progres și pentru performanța și stabilitatea arhitecturii instituționale a statului.

De-a lungul istoriei României, proiectele majore care au dus la modernizarea țării au fost  dublate de sacrificii sau de manifestări în susținerea parcursului democratic, urmat de un puternic angajament pro-european și pro-Nord-Atlantic.

”De-a lungul istoriei, românii au arătat în diverse feluri direcția și valorile la care vor să adere. Este rolul clasei politice să audă și să înțeleagă vocile lor, precum și să le fructifice printr-o relație de încredere între politicieni, instituții și cetățeni, demnă de statutul european al României”, a subliniat Iohannis.

În alocuțiunea sa, președintele a salutat și sărbătorirea celor 67 de ani de la nașterea proiectului european, care ”a făcut pași extrem de importanți, continuând să se dezvolte și devenind un spațiu de pace, democrație, libertate, prosperitate și solidaritate între statele membre”.

Printre beneficiile celor 10 ani de la aderarea României la marea familie europeană, ”indiscutabile și greu de contestat”, președintele României a amintit: creșterea consistentă a PIB, dublarea valorii exporturilor, creșteri semnificative ale câștigului salarial mediu, a valorii adăugate brute în economie, industrie și servicii, dar și fondurile europene, care se reflectă pozitiv în calitatea vieții.

Decalajele între regiuni și exodul resurselor umane nu pot fi considerate o responsabilitate a UE, ci a guvernelor care nu au știut să valorifice statutul conferit de apartenența României la familia europeană.

Indiscutabil, pentru România nu există altă opțiune decât aceea a dezvoltării sale în continuare în cadrul unei Uniuni Europene solidare și puternice.

(…) Este necesar să comunicăm frecvent și mai bine ce înseamnă concret pentru români Uniunea Europeană, să readucem în prim-plan beneficiile, adesea ignorate, pentru că sunt de la sine înțelese, ale faptului că facem parte din acest mare proiect european”, a spus Iohannis, care a adăugat că trebuie depășite ”unele bariere la nivel intern, care ne împiedică să ne manifestăm (…) și ne constrâng în mod injust să ne auto-caracterizăm ca un stat de rangul doi în Uniunea Europeană. Trebuie să depășim această percepție și aceste prejudecăți. Nu suntem un stat de rangul doi în Uniunea Europeană!”

Obiectivul României este acela de a fi alături de acele state membre care acționează în direcția consolidării Uniunii Europene. Cu cât vom fi mai aproape de acest nucleu de state, cu atât vom putea conta mai mult în procesul decizional european, cu atât vom avea mai multe șanse de dezvoltare.

(…) este în interesul nostru ca procesul de adâncire a integrării europene să continue. Aderarea României la Zona Euro, cât mai curând posibil, atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite, este un pas esențial, în opinia mea, pentru consolidarea rolului României la nivel european.

Totodată, așa cum ne arată exemplul altor țări, convergența economică va avea de câștigat, atât prin pregătirea necesară adoptării monedei comune, dar și după acest moment.

De asemenea, aderarea României la Spațiul Schengen va aduce plusvaloare nu numai pentru români, dar și pentru întregul spațiu de liberă circulație din Uniune.

(…)

Lecțiile trecutului ne arată fără echivoc că țara noastră s-a dezvoltat doar când s-a asociat proceselor politice progresiste europene și atunci când politicienii ce au avut viziune au pus proiectele naționale deasupra intereselor partizane.

Astăzi, mai mult decât oricând, cred că România trebuie să afirme, tare și răspicat, că locul său este în continuare în rândul democrațiilor europene consolidate, în care sunt respectate drepturile civice, iar legea este egală pentru toți.

Actualul context regional și internațional poate fi o oportunitate pentru ca România să demonstreze că este o națiune puternică și are o clasă politică matură, capabilă să garanteze siguranța și prosperitatea cetățenilor. Dacă ne ridicăm sau nu la înălțimea acestui moment, depinde numai de noi”, a mai spus Iohannis.

Președintele a cerut Parlamentului să renunțe la beneficiile vremelnice și să dea legi cu un impact major asupra viitorului românilor.

Întrebați-vă dacă în anii următori România va deveni mai puternică sau dacă, dimpotrivă, va fi slăbită de impactul legilor votate de dumneavoastră.

Aveți responsabilitatea și capacitatea de a restabili încrederea cetățenilor în Parlament, această instituție fundamentală a democrației. Aveți responsabilitatea și vă rog să o exercitați!

Vă chem să faceți din aceasta un obiectiv politic demn de Centenarul comemorării eroilor Marelui Război și aniversarea Marii Uniri”, a afirmat Iohannis. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.