Acasă Social Educatie Turnu Severin: Cursuri de perfecționare pentru lectorii care predau limbă, cultură și...

Turnu Severin: Cursuri de perfecționare pentru lectorii care predau limbă, cultură și civilizație românească în Timoc

DISTRIBUIȚI

145981 – 25052017   Lectorii care predau limba predau limbă, cultură și civilizație românească în Timocul sârbesc au participat în zilele de 23 și 24 mai 2017, la Drobeta Turnu Severin, la cursuri de perfecționare organizate de Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Atelierele au fost susținute de profesori-formatori specializați în metodica, psihopedagogia şi didactica predării de la Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți și au fost organizate în parteneriat cu Protopopiatul Daciei Ripensis din Timoc și Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”.

Deschiderea cursurilor a avut loc în dimineața zilei de 23 mai la Școala nr.7 ”Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, unde elevii i-au încântat pe cei prezenți cu un program artistic divers. În cadrul atelierelor au fost abordate teme ce țin de cerinţele unui învăţământ performant, instrumente alternative și atractive de studiu a limbii, culturii și civilizației românești, dificultăți ale lectorilor din Timoc în abordarea subiectelor ce țin de identitatea românească. Lectorii care predau limbă, cultură și civilizație românească în cadrul asociațiilor și parohiilor din Timocul sârbesc au participat și la lecțiile deschise care au avut loc la Școala nr.7-Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin.

”Aceste cursuri fac parte dintr-un program amplu dedicat promovării limbii române în comunitățile istorice românești și diaspora și vor continua anul acesta, în perioada iulie-noiembrie, cu cea de-a doua ediție a “Caravanei Limbii Române în Timoc”, afirmă Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH.

Anul trecut, peste 1.000 de părinţi şi elevi etnici români/vlahi din vestul Serbiei, judeţele/comunele Bolievac, Bor, Zajecar, Cupria, Svilajnac, Svilajnac, Golubac, Zagubica, Majdanpek, Negotin, Veliko Gradiste si Kladovo au participat la dezbaterile şi mesele rotunde organizate de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Asociația pentru Cultura românilor/vlahilor “Ariadnae Filum”. Campania de informare a populaţiei româneşti/vlahe pe tema necesităţii păstrării şi promovării limbii şi identităţii culturale româneşti, dar şi a drepturilor pe care le au minorităţile naţionale într-un stat european a cuprins 34 de localităţi cu populaţie majoritar românească din Timoc, Serbia și a făcut parte din proiectul “Caravana Limbii Române în Timoc” derulat de către Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Proiectul IEH se înscrie și în strategia Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) privind marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni. Evenimentul de anul acesta este dedicat componentei educaționale şi se ”concentrează pe importanţa limbii române.

La 28 mai 2017, începând cu ora 10,00, în sala Aula Magna, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti, MRP organizează un seminar cu tematică educaţională, care se va derula sub forma unei dezbateri cu privire la importanţa educaţiei în limba română şi demersurile necesare în vederea păstrării şi afirmării identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor.

Sărbătorirea Zilei Românilor de Pretudindeni continuă în comunitățile românești din Salamanca – Spania, Tel Aviv- Israel și Cernăuți, Ucraina

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv în 28 mai, anul acesta. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.   PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.