Acasă Politic Titus Corlățean: Ucraina interzice dreptul la educație în limba maternă

Titus Corlățean: Ucraina interzice dreptul la educație în limba maternă

DISTRIBUIȚI

 147537 – 08092017 – Cu ocazia reuniunilor de comisii ale APCE, desfășurate, în perioada 4-7 septembrie 2017, la Paris, senatorul Titus Corlățean, președintele Delegației Parlamentului României la APCE, a avut o intervenție în care a semnalat îngrijorarea profundă a României cu privire la recent adoptata lege a Radei Supreme din Ucraina, care limitează drastic accesul la învățământ în limba maternă pentru etnicii români din această țară. În opinia sa, acest act normativ reprezintă un regres semnificativ față de situația imperfectă existentă anterior.

În acest context, senatorul Corlățean a solicitat membrilor Delegației ucrainene la APCE ca statul pe care îl reprezintă să respecte cu strictețe standardele în domeniul drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, în baza obligațiilor asumate de autoritățile de la Kiev, iar instituțiilor Consiliului Europei cu atribuții în materie le-a solicitat să vegheze îndeaproape asupra evoluțiilor îngrijorătoare din Ucraina pe acest subiect. A sprijinit propunerea solicitării unei analize a acestei legi de către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și care ulterior să fie transmisă Adunării.

În acest context, senatorul Titus Corlățean, în calitatea sa de președinte al Delegației Parlamentului României la APCE și alături de ceilalti membri ai delegației, va iniția în perioada imediat următoare demersuri suplimentare în cadrul Consiliului Europei, menite să promoveze asigurarea deplinului acces la învățământ în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.