Acasă Politic USR o reclamă pe Firea la Curtea de Conturi

USR o reclamă pe Firea la Curtea de Conturi

DISTRIBUIȚI
foto:youtube.com

149115 – 18122017 – USR sesizează Curtea de Conturi în legătură cu cheltuielile făcute în ultimele luni de către Companiile municipale. De asemenea, USR va avertiza autoritățile care se ocupă de supravegherea achizițiilor publice astfel încât acestea să fie mult mai atente la toate procedurile ce vor fi derulate în zilele următoare de către Companiile înființate de Gabriela Firea.

Prin majorarea de capital care va fi decisă în CGMB, aceste companii ar urma să primească nu mai puțin de 60 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie cheltuiți în 9 zile lucrătoare, câte mai sunt până la finalul acestui an. Această majorare vine la doar trei luni de la precedenta capitalizare, urcând suma totală primită de Companii la 175 de milioane de euro, adică a șasea parte din bugetul Capitalei.

Roxana Wring, președinte USR București, a declarat că ”aceste companii reprezintă un experiment costisitor la care sunt supuși bucureștenii, împotriva voinței lor. Este un experiment administrativ care nu are niciun corespondent în Europa și care, mai devreme sau mai târziu, se va prăbuși, cu consecințe dramatice pentru bugetul Capitalei. Bucureștenii trebuie să știe că din banii transferați anul acesta la Companiile municipale s-ar fi putut cumpăra nu 400 de autobuze, ci 600. Din păcate, în loc să rezolve problema traficului, Gabriela Firea a decis înființarea unor companii care toacă banii pe autoturisme, pe chirii și pe salarii inutile”.

Roxana Wring a arătat că sumele alocate Companiilor sunt egale cu banii cheltuiți în primele 11 luni de toate spitalele din administrarea Primăriei. De asemenea, a arătat că banii alocați nu merg spre dezvoltare sau investiții, ci spre mașini pentru directori, chirii, cheltuieli de întreținere sau chiar pentru achiziții aberante. ”Aceste companii vor plăti în total 12 milioane de lei pentru achiziționarea a 121 de mașini, dintre care mai bine de jumătate sunt autoturisme pentru șefii și directorii din cele 22 de companii. Se mai plătesc apoi încă 10 milioane de lei pentru chirii și cheltuieli de funcționare. Și apoi se adaugă și tot felul de cheltuieli aberante, cum ar fi: 8,7 milioane de lei pentru panouri LED, 8 milioane pentru un teren și un imobil destinate Companiei de Protecție Civilă și Voluntariat, aproape 1 milion de lei pentru un studiu de prefezabilitate”, a declarat Roxana Wring. Aceasta a mai adăugat că ”anul 2017 a fost probabil unul din cei mai slabi ani din ultimii 10 din punctul de vedere al marilor investiții în București pentru că, după rectificările de peste an, banii alocați efectiv pentru dezvoltarea orașului au însemnat doar 5% din buget Capitalei. Cu toate acestea, Gabriela Firea a alocat sume colosale Companiilor municipale și a risipit banul public fără nicio logică”.

Pe lângă Companiile municipale, o altă categorie de instituții favorizate de Primăria Capitalei au fost Centrul Pentru Tineret, CREART, PROEDUS și ARCUB, instituții care au cheltuit în 2017 mai mult decât au cheltuit împreună cele 15 teatre din administrarea Primăriei și la fel de mult ca spitalele Victor Babeș plus Carol Davila, mai spun reprezentanţii USR.

 ”PROEDUS, CREART și ARCUB sunt doar niște mecanisme de cheltuire a banului public în folosul prietenilor Gabrielei Firea. Acestea au organizat 65 de evenimente, cu un cost total de cel puțin 25-30 de milioane de lei”, a declarat Ana Ciceală, consilier general USR. Aceasta a mai adăugat că problema nu este legată doar de sumele cheltuite, ci mai ales de lipsa de transparență. ”Sunt 5 metode prin care costul real este ținut departe de ochii publicului. În primul rând, este alimentată o stare de confuzie, pentru că sunt multe evenimente similare, organizate de Primăria generală, plus cele care sunt organizate de Primăriile de Sector. O altă metodă folosită de administrația Firea este fragmentarea organizării acestor evenimente. Adică sunt mai multe instituții care organizează – nu doar PROEDUS, CREART sau ARCUB . Și teatrul Ion Creangă face concert de Crăciun și chiar Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Alte metode de ocultare sunt fragmentarea achizițiilor, adică se cumpără separat servicii pentru același eveniment, separarea publicității, pentru a ascunde un cost important din prețul evenimentelor, și abuzul de lege în sensul aplicării excesive a procedurii simplificate pentru evenimente”.

Ana Ciceală a arătat că și în cazul evenimentelor organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, prețul total este mult mai mare decât cel vehiculat: ”din calculele noastre rezultă că ar fi vorba de cel puțin 7 milioane de lei pentru toate evenimentele de Crăciun organizate de Primărie și instituțiile din subordine. Suma ar putea fi chiar mai mare pentru că au fost monitorizate doar procedurile din SEAP, în condițiile în care instituțiile pot opta și pentru proceduri simplificate, mult mai greu de urmărit.”

În aceste condiții, USR a solicitat Primăriei să transmită costul total al tuturor evenimentelor organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă de către direcțiile proprii și de către instituțiile aflate în subordine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.