Acasă Externe Ministrul Meleșcanu a prezidat reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova...

Ministrul Meleșcanu a prezidat reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM)

DISTRIBUIȚI

145009 – 27022018 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a prezidat, la 26 februarie 2018, reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM).

La reuniune, organizată la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe, a participat, în calitate de invitat principal, Tudor Ulianovschi, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova. De asemenea, au fost prezenţi miniştri de externe şi ai afacerilor europene din Statele Membre ale Uniunii Europene, precum şi înalți oficiali din partea instituțiilor UE.

Reuniunea a oferit cadrul pentru realizarea unui schimb de opinii pe tema parcursului european al Republicii Moldova, cu accent asupra procesului de reforme și a priorităților de acțiune în contextul implementării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE.

Dezbaterile au confirmat interesul partenerilor europeni față de evoluțiile din Republica Moldova, participanții salutând angajamentul Republicii Moldova de a continua procesul de reforme necesare în parcursul său european. Totodată, discuțiile au evidențiat așteptările Statelor Membre UE în privința accelerării și aprofundării reformelor asumate de autoritățile Republicii Moldova. Din această perspectivă, participanții au subliniat că obiectivul final al eforturilor de reformă este îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova.

Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat, în intervenția sa, progresele pe care Republica Moldova le-a înregistrat în numeroase domenii, precum și zonele în care sunt necesare eforturi suplimentare, făcând un apel pentru susținerea fermă, de către Statele Membre UE și instituțiile UE, a obiectivelor europene ale Republicii Moldova. ”Rămân încrezător că, indiferent de provocările care pot apărea, Republica Moldova va continua să urmeze, cu hotărâre, calea reformelor, construind pe baza a ceea ce a realizat deja și aducând beneficii directe cetățenilor. Este, însă, evident că Republica Moldova nu va putea realiza singură obiectivele sale europene, având nevoie de încurajarea și sprijinul UE pe tot parcursul procesului de reformă”, a arătat ministrul Teodor Meleșcanu.

Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României, cu sprijinul Franţei, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Reuniunea din 26 februarie 2018 a fost cea de-a XII-a a Grupului. Convocarea reuniunii a fost făcută de miniștrii afacerilor externe ai României și Franței, Teodor Meleșcanu și  Jean-Yves Le Drian.

Ministrul Teodor Meleșcanu a pledat pentru menținerea atenției și sprijinului UE pentru parcursul european al Republicii Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.