Acasă Social Aparare Grecia cere sprijin României

Grecia cere sprijin României

DISTRIBUIȚI

145187 – 09032018 – Grecia a cerut astăzi sprijinul României pentru eliberarea a doi militari din Forţele Armate Elene deţinuţi într-o închisoare din Turcia, scrie RRA.

Cei doi militari, un ofiţer şi un subofiţer, au fost reţinuţi după ce au trecut frontiera în Turcia pe vreme rea. Cei doi au fost reţinuţi după ce au trecut frontiera comună şi au fost apoi arestaţi, fiind acuzaţi de spionaj. La deliberările de la tribunalul din Edirne, un oraş aflat lângă graniţa cu Grecia, au participat diplomaţi din Grecia, a anunţat agenţia Anadolu. Judecătorii turci au respins cererea de eliberare a celor doi militari greci.

Cu ocazia vizitei la Bucureşti, ministrul grec al apărării, Panos Kammenos i-a cerut omologului său Mihai Fifor să implice România pentru a obţine din partea Turciei eliberarea celor doi militari din Forţele Armate Elene.

Panos Kammenos: „L-am informat pe ministrul român al apărării despre acest incident negativ pe care îl avem cu Turcia… Într-o închisoare din Turcia sunt doi ostatici greci: un ofiţer şi un subofiţer. Solicit sprjinul ministrului român al apărării pentru eliberarea imediată a acestor militari ai Greciei, ai NATO şi ai Uniunii Europene„.

Cei doi militari au fost reţinuţi săptămâna trecută în apropierea frontierei de nord-est a Greciei după ce au intrat pe partea turcă în timp ce se aflau în patrulare pe vreme rea, potrivit comandamentului armatei elene. Militarii au declarat că s-au luat după urme pe zăpadă, posibil lăsate de migranţi, şi au traversat accidental frontiera. Guvernul grec a declarat acelaşi lucru şi oficiali eleni au cerut trimiterea înapoi a soldaţilor.

Turcia a cerut extrădarea a opt ofiţeri care au fugit în Grecia după o lovitură de stat eşuată în 2016.

O dispută în estul Mediteranei în legătură cu explorări de gaze naturale rămâne de asemenea o problemă între cei doi aliaţi NATO având relaţii tensionate. Purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, a declarat despre cei doi soldaţi că nu a fost făcută nicio cerere de schimb de niciuna dintre părţi, informează agenţia de ştiri a Guvernului Turciei Anadolu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.