Acasă Politic Discuții RO-BG-GR-HR despre extinderea UE și proiectele de interconectare regionale

Discuții RO-BG-GR-HR despre extinderea UE și proiectele de interconectare regionale

DISTRIBUIȚI
The United Nations logo is seen at the United Nations Headquarters in New York on September 24, 2019. (Photo by Angela Weiss / AFP)

170002 – 21092023 – Ministrul Luminița Odobescu a avut, la New York, o întrevedere informală în format cvadrilateral cu omologii săi din Bulgaria, Grecia și Croația pe teme legate de cooperarea regională, inclusiv rezultatele recent încheiatului Summit I3M de la București, proiecte regionale de diversificare și digitalizare, politica de extindere a UE.

Au fost evaluate oportunitățile de cooperare sectorială, în special în ceea ce privește interconectivitatea în domeniul transporturilor și energiei. De asemenea, cei patru miniștri au evidentiat potențialul transformator al dublei tranziții – energetice și digitale – pentru regiune, ca factor al coeziunii UE.

Ministrul Luminița Odobescu a prezentat succint rezultatele Summitului și ale Forumului de afaceri ale Inițiativei celor Trei Mări de la București și oportunitățile de creștere a conectivității prin implementarea proiectelor prioritare promovate în cadrul Inițiativei.

Discuțiile referitoare la politica de extindere a UE au evidențiat sprijinul celor patru state pentru avansarea procesului de extindere pe baza meritelor proprii ale candidaților în îndeplinirea angajamentelor asumate și au relevat importanța coordonării mai strânse la nivel cvadrilateral pentru sprijinirea statelor candidate în implementarea reformelor necesare parcursului european.

În context, ministrul român al afacerilor externe a accentuat progresele semnificative obținute de R. Moldova și Ucraina, ca state candidate la aderare, în implementarea recomandărilor Comisiei Europene. A exprimat aprecierea României pentru eforturile susținute ale autorităților de la Chișinău de a implementa reformele necesare și a reiterat sprijinul ferm și cuprinzător al României pentru R. Moldova și Ucraina în vederea avansării pe calea integrării europene, inclusiv prin adoptarea până la finele acestui an a deciziei de deschiere a negocierilor de aderare cu ambele țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.